Hunter Douglas bezorgt AEX even een record

AMSTERDAM, 3 MAART. De cijfers van Hunter-Douglas (ondermeer Luxaflex) vielen vanochtend goed bij beleggers. De goede resultaten van het Rotterdamse bedrijf en de hogere dollar zorgden voor een tussentijds hoogtepunt van de AEX op 1097,1 punten.

AMSTERDAM Door druk van de optiebeurs bleef de kurk vanochtend echter op de champagnefles. Rond het middaguur prijkte de beursgraadmeter 7,96 punten lager op 1081,75. Handelaren spraken van een puur technische reactie. “Veel beleggers vinden het na de forse koerswinst in de afgelopen weken tijd voor een adempauze”, meende een commissionair.

De meeste hoofdfondsen gingen omlaag. Procentueel gezien de grootste daler was ASM Lithography, dat 5,10 verloor op 184,90. Verder leverde Stork, vooruitlopend op de publicatie van de jaarcijfers later op de dag, veertig cent in op 82,30 gulden.

Volop belangstelling daarentegen was er voor Hunter-Douglas. De raambekleder uit Rotterdam rapporteerde een 23 procent hogere winst van 194 miljoen. Dat lag aan de bovenkant van de verwachtingen. Ook voor 1998 en de komende jaren blijft de onderneming optimistisch. Beleggers konden die boodschap duidelijk waarderen. Het fonds vloog bij opening 3,70 omhoog naar 94 gulden. Later in de ochtend moest het aandeel iets van die winst prijsgeven.

Andere favorieten waren PolyGram en Hoogovens. PolyGram, de afgelopen dagen in mineur, herstelde zich 1,90 op 106,80, terwijl Hoogovens, dat vrijdag jaarcijfers over 1997 bekendmaakt, twee gulden toevoegde op 108 gulden.

Op de lokale markt was ASM International uit de gratie. Het bedrijf rapporteerde een verlies over 1997 van 155,3 miljoen tegen een winst van 68,4 miljoen in 1996. Ondanks optimisme over de eerste helft van dit jaar, kelderde het aandeel 3,40 op 23,50. De dollar noteerde 2,0470 gulden tegen een slot van 2,0410 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren op de valreep voor de vierde handelsdag op rij weer een hoogtepunt bereikt. Lange tijd schommelde de Dow Jones-index onder de slotstand van vrijdag, maar de index sloot uiteindelijk toch nog met een winstje van 4,73 punten op 8550,45.

De koersen zijn sinds januari scherp gestegen. Een correctie zal volgens een aantal analisten nietlang uitblijven.

AZIË De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag lager door winstnemingen. De Nikkei-index daalde 96,01 punten tot 17.168,33. In Hongkong eindigde de Hang Seng-index met een winst van 0,9 procent. In Seoul verloor de index 0,6 procent.