Gouden tijden houden aan; Alpinvest verdubbelt nettowinst

AMSTERDAM, 3 MAART. Participatiemaatschappij Alpinvest heeft haar nettowinst vorig jaar bijna verdubbeld tot ruim 165 miljoen gulden. In 1996 verdiende de verschaffer van risicokapitaal aan kansrijke bedrijven 88 miljoen gulden.

Alpinvest (participaties in 134 bedrijven, twee meer dan in 1996) heeft sinds medio vorig jaar notering aan de Amsterdamse beurs.

Voor de onderneming zijn het gouden tijden. Algemeen directeur Th. Vervoort ziet daar op korte termijn geen eind aankomen, zo bleek vanmorgen uit zijn toelichting op de jaarcijfers. De dynamiek in het bedrijfsleven is hoog. Dat komt tot uiting in een gestage stroom fusies en overnames, maar ook in het afstoten van bedrijven. Financiers als Alpinvest spelen daarbij een grotere rol als koper.

Voor het eerst trekken financiële kopers, zoals participatiemaatschappijen en banken, soms aan het langste eind als bedrijven worden verkocht. Gistermiddag meldde Alpinvest een participatie van 20 procent in de Britse regionale krantenuitgever (UPN), die door een consortium van financiers is gekocht. De praktijk was altijd dat andere ondernemingen, zoals concurrenten die na samenvoeging kostenreducties kunnen realiseren, hogere prijzen konden bieden.

De koersen op de internationale aandelenmarkten zijn eveneens hoog, zodat ondernemingen waarin Alpinvest participeert sneller naar de beurs gaan. Vorig jaar kozen drie bedrijven waarin de onderneming deelneemt voor een beursgang, waaronder de Nederlandse melkrobotfabrikant Prolion (voor 17 procent in handen van Alpinvest), die sindsdien een spectaculaire koersontwikkeling heeft vertoond.

Vorig jaar behaalde Alpinvest een financieel rendement op zijn participaties van 22,9 procent. Vervoort noemde dat vanochtend “zeer hoog”. Het rendement van bijna 29 procent in 1996 was “extreem hoog”. Per aandeel was de nettowinst vorig jaar 4,92 gulden. Het dividend bedraagt 1,10 gulden. De grootste aandeelhouders van Alpinvest zijn ABN Amro (zo'n 25 procent) en pensioenfonds PGGM (circa 10 procent).

Dit jaar verwacht Alpinvest verdere groei van de marktwaarde van zijn participaties (30,08 gulden per aandeel, eind vorig jaar). In deze becijfering zitten zowel gerealiseerde boekwinsten op verkochte participaties als de waardegroei van deelnemingen in portefeuille.

De bijna-verdubbeling van de winst over 1997 komt grotendeels op het conto van de verkoop van één participatie: Eversholt Leasing, een Britse leasemaatschappij van rollend spoorwegmaterieel. Het bedrijf werd tweeëneenhalf jaar geleden geprivatiseerd en is vorig jaar door de nieuwe eigenaren, waaronder Alpinvest, doorverkocht.

Vervoort kondigde aan dat Alpinvest in Nederland marktaandeel wil terugwinnen dat de afgelopen jaren verloren ging tijdens de uitbreiding van de internationale activiteiten. Alpinvest deed voor een recordbedrag van 291 miljoen gulden nieuwe investeringen, 35 procent meer dan in 1996. Van dit bedrag ging 80 procent naar het buitenland.