Geen absolute meerderheid; Hindoepartij in India wint verkiezingen

NEW DELHI, 3 MAART. Bij de parlementsverkiezingen in India behaalt opnieuw geen van de grote partijen een absolute meerderheid. Dat bleek vandaag bij de voortgang van het tellen van de ruim 300 miljoen stemmen.

Volgens berekeningen die door de Indiase televisie werden gepubliceerd, wordt de nationalistische hindoepartij BJP, in combinatie met een aantal kleinere regionale partijen, het grootste politieke blok. Volgens de laatste prognoses komen de BJP en haar coalitiepartners uit op 229 van de in totaal 545 parlementszetels. De Congrespartij en haar partners zouden op een totaal van 167 uitkomen.

Daarmee is duidelijk geworden dat geen van de grote partijen de absolute meerderheid zal krijgen. Het Verenigd Front, een coalitie van 14 linkse partijen, komt volgens de verwachting uit op 99 zetels. Deze coalitie vormde de afgelopen twee jaar de regering. Premier I.K. Gujral, die gisteren zijn eigen zetel veiligstelde, zei vanmiddag tegenover het persbureau AP dat hij met de Congrespartij een nieuwe regering wil gaan vormen om de rechtse BJP-coalitie te dwarsbomen. “Er komt een coalitieregering tussen het Verenigd Front en de Congrespartij”, zei Gujral.

De BJP liet vanmiddag weten dat de partij zal praten met meer kleinere regionale partijen om toch tot een meerderheid van 273 zetels te komen. “Het is nog te vroeg om te zeggen wat daar uitkomt”, zei BJP-woordvoerder Govindacharya vanmiddag. Volgens hem zijn de vooruitzichten op een BJP-regering “uitstekend”. De BJP won ook de laatste verkiezingen, in 1996, maar behaalde net als nu geen meerderheid. BJP-leider Atal Behari Vajpayee was toen een kleine twee weken premier, totdat zijn regering aan een motie van wantrouwen ten onder ging.

Veel partijen vrezen dat de onrust tussen hindoes en moslims in India zal toenemen onder een BJP-regering. De BJP heeft de laatste weken steeds gezegd ook een partij te zijn voor de ruim honderd miljoen Indiase moslims. Atal Behari Vajpayee was vanmiddag voorzichtig in zijn uitlatingen. Hij noemde de resultaten voor zijn partij “goed” en voegde eraan toe dat de BJP zal blijven zoeken naar potentiële coalitiepartijen om het aantal zetels tot boven de 273 - de meerderheid - te tillen.

Het Verenigd Front en de Congrespartij zullen er echter alles aan doen om de BJP uit het zadel te houden, zo lieten ook woordvoerders van de Congrespartij weten. Daarvoor wordt een hoop oud zeer opzij gezet. De Congrespartij was de afgelopen twee jaar tot twee keer toe verantwoordelijk voor de val van de Verenigd-Frontregering. In november trok de Congrespartij haar gedoogsteun in omdat het Verenigd Front weigerde een van zijn coalitiepartijen opzij te zetten.

    • Rob Schoof