'Flitsfiets met aparte snelweg'

ROTTERDAM, 3 MAART. Naast de Hogesnelheidslijn (HSL) zou een speciale snelweg voor fietsers moeten komen. Deze fietssnelweg zou bedoeld zijn voor forenzen die met de fiets naar hun werk gaan en voor het recreatieve fietsverkeer.

Volgens een groep onderzoekers, die het voorstel gisteren naar buiten bracht, zouden de wegen die worden gebruikt bij de aanleg van de spoorlijn kunnen worden omgebouwd tot een snelweg met ongelijkvloerse kruisingen voor zogenoemde flitsfietsen. Dit zijn snelle ligfietsen, die een snelheid kunnen bereiken van ongeveer veertig kilometer per uur.

In de onderzoeksgroep zaten de Delftse hoogleraar civiele techniek C. Vos, de stedenbouwkundige A. Bhalotra en ir. A. Pruijssers. Volgens Pruijssers zijn de extra kosten voor de aanleg van de fietssnelweg marginaal indien wordt gekozen voor één aanlegweg bij de bouw van de HSL in plaats van verschillende kleine wegen naar de bouwplaatsen. “Wanneer deze weg er eenmaal is, is de fietssnelweg in feite al aangelegd.”

Een woordvoerder van de Eerste Nederlandse Fietsersbond is enthousiast, maar vindt verbetering van de situatie van fietsers in de stad belangrijker dan “deze dure projecten”.