Export van EU naar O-Europa stijgt fors

BRUSSEL, 3 MAART. De export van de vijftien lidstaten van de Europese Unie naar Oost-Europa is in de eerste helft van het vorige jaar met 20,7 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 1996.

Tussen 1995 en 1996 steeg de export al met 18,8 procent. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Europese bureau voor de statistiek.

Vooral Duitsland, Oostenrijk en Italië profiteerden van de toegenomen vraag uit Oost-Europa. Duitsland was het eerste halfjaar van 1997 goed voor 41 procent van de export van in totaal 39,7 miljard ecu (87,3 miljard gulden). Italië droeg daar voor 15 procent aan bij.

De handelsbalans met Oost-Europa was 11,7 miljard ecu positief voor de EU. Over 1996 als geheel bedroeg dit cijfer 20 miljard ecu.

Het Nederlandse aandeel steeg van 1,5 miljard ecu in de eerste helft van 1996 tot 1,7 miljard ecu in het eerste halfjaar van 1997. Over 1996 als geheel droeg Nederland voor 4,5 procent bij aan de uitvoer. In de eerste zes maanden van het vorig jaar daalde dit aandeel tot 4,3 procent.

De bulk van de export is bestemd voor Polen, Hongarije en Tsjechië. Gezamenlijk zijn zij goed voor 64 procent van de importen uit de EU-lidstaten.

Met deze drie landen, evenals Slovenië en Estland, begint de Europese Commissie binnenkort onderhandelingen over toetreding tot de EU.

Polen doet het overigens zelf ook goed op de Europese markt. In de eerste helft van 1997 kwam voor 6,8 miljard ecu aan Poolse goederen naar de vijftien EU-lidstaten. Het land verzorgt daarmee 24 procent van de Oost-Europese export naar de Europese Unie. (ANP)