Duitse CDU houdt vast aan kandidatuur Kohl

BONN, 3 MAART. Ook na de verkiezingsnederlaag van zijn partij in Nedersaksen blijft Helmut Kohl de kanselierskandidaat voor de christen-democratische CDU. De bondskanselier wil niet als verliezer aftreden en de scepter overdragen aan zijn kroonprins, Wolfgang Schäuble.

Kohl gaf gisteren samen met de jonge CDU-kandidaat in Nedersaksen, Chistian Wulff, een persconferentie in Bonn over de verkiezingsnederlaag. De kanselier zei “bijzonder teleurgesteld” te zijn over het behaalde resultaat; dat was met 35,9 procent een half procent slechter dan in 1994. Niet alleen Wulff had verloren. Ook Helmut Kohl, die samen met Wulff in Nedersaksen campagne had gevoerd, had dat.

De 67-jarige politieke professional, die een goed gevoel voor stemmingen heeft, kaartte gisteren tijdens een vier uur durende bestuursvergadering van de CDU zelf de kandidatenkwestie aan. Op de vraag of er iemand een andere kandidaat wilde, bleef het stil. Ook vice-fractievoorzitter Heiner Geissler, die een avond tevoren nog op een wisseling had gezinspeeld, zweeg.

Kohl maakte duidelijk dat de partij zich een jaar geleden heeft vastgelegd op het lijsttrekkerschap. In september treedt Kohl voor de vijfde keer aan. De kanselier zei vol vertrouwen te zijn dat hij van Schröder zal winnen.

De teleurstelling in het regeringskamp is groot, omdat de kanselier maandenlang op de verkeerde SPD-kandidaat heeft ingezet: partijvoorzitter Oskar Lafontaine. De partijpatriarch had zich vergist en dat ergerde hemzelf ook. Maar snel herstelde hij zich en verklaarde strijdlustig, dat hij persoonlijk met “deze SPD-kandidaat” de confrontatie zou aangaan.

“Mijnheer Schröder, waar staat u voor, wat wilt u”, zal de bondskanselier de premier van Nedersaksen voorhouden. Tijdens het vier uur durende CDU-beraad noemde Kohl Schröder “de meest karakterloze” uitdager, die hij ooit tegenover zich heeft gehad.

“Het is gemakkelijker een plumpudding aan de muur vast te spijkeren, dan Gerhard Schröder op een standpunt vast te leggen”, zei Christian Wulff.

De kanselier verlangde van zijn partijgenoten een “totale inzet”. “We hebben alle kansen om te winnen.” Ook een kandidatuur van Schröder verandert volgens Kohl niets aan het feit, dat de SPD in een coalitie met de Groenen aan de macht wil komen en dat, aldus de bondskanselier, is een gevaar voor Duitsland.

Scherpe kritiek kreeg de kanselier te verduren uit Beieren. De stemming in het bestuur van coalitiepartner CSU was gedeprimeerd. De kanselier moest zich meer met de binnenlandse problemen bemoeien en minder met Europese kwesties, luidde de kritiek. Minister-president Edmund Stoiber wierp Kohl tactische fouten voor de voeten. Kohl had de gang naar de stembus in Nedersaksen tot testcase gemaakt voor de Bondsdagverkiezingen. Toch werd ook in Beieren de kandidaatstelling niet ter discussie gesteld.

Kohl wil met het thema van de euro verder campagne voeren, zei hij gisteren. Het voorstel van Schröder een zogeheten ronde-tafelconferentie te organiseren waarin de risico's van de euro werden besproken, wees Kohl van de hand. Schröder, die dit volgens het weekblad Stern wil, verklaarde gisteren tijdens een persconferentie niets van een 'ronde-tafelconferentie' te weten. Het traject rondom de euro loopt en zal door een eventuele SPD-regering worden voltooid, zei Schröder. Hij onderstreepte evenwel dat de muntunie alleen maar optimaal kan functioneren, als er ook een politieke unie komt. Op dit punt hebben SPD en de regeringscoalitie dezelfde mening.

    • Michèle de Waard