Curatoren Fokker sluiten deal met voormalige eigenaar Dasa

SCHIPHOL, 3 MAART. De curatoren van het failliete Fokker hebben een schikking bereikt met het Duitse Dasa, de vroegere meerderheidsaandeelhouder van Fokker. Dasa is er mee akkoord gegaan zijn miljardenvorderingen aanzienlijk terug te brengen. Door het akkoord is een belangrijk struikelblok weggenomen voor de afhandeling van het faillissement van de voormalige vliegtuigbouwer. Dit blijkt uit het gisteren verschenen achtste curatorenverslag.

Door de verlaging van de schuldbedragen van de voormalige Fokker-eigenaar blijft er meer geld over voor de andere schuldeisers. Dasa bracht zijn eis terug van bijna 5 miljard naar 405,8 miljoen gulden. Volgens curator B. Knüppe “is het een belangrijke dag voor de schuldeisers. De zaak is doorzichtiger geworden. De spoeling wordt minder dun”.

In ruil voor het verlagen van de vordering heeft Dasa van de curatoren te horen gekregen dat het onderzoek met betrekking tot de overdracht van de leaseportefeuille van Fokker aan Dasa is gestaakt. Net vóór het faillissement maakte Fokker bekend dat zijn leasevloot verkocht was aan Dasa. Het geld gebruikte Dasa echter niet om Fokker financieel op te lappen, maar om schulden van Duitse banken, waarvoor Dasa zich garant had gesteld, af te betalen. De curatoren dreigden Dasa met de rechter, omdat de transactie wel eens illegaal zou kunnen zijn. Het was volgens hen de bedoeling geweest dat de honderden miljoenen gebruikt zouden worden voor de vermogensversterking van de toen nog noodlijdende Nederlandse vliegtuigbouwer. “Het is iets van een handjeklap. Wij maken het Dasa niet moeilijk, terwijl zij de vordering verlagen.”

Dat de twee een akkoord hebben gesloten kwam niet echt als een verrassing. Al eind vorig jaar tijdens de verificatievergadering werd duidelijk dat de curatoren hun dreigement om naar de rechter te stappen gebruikten om Dasa onder druk te zetten bij het verlagen van zijn miljardeneis.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft de stap naar de rechtbank wel gemaakt. Zij sleept de curatoren voor de rechter middels enkele proefprocessen met betrekking tot de Fokker-obligaties. De VEB wil dat de houders van achtergestelde obligaties schadeloos worden gesteld. De obligatiehouders zijn door de toenmalige Fokker-top misleid, zo stelt de VEB.

De curatoren bezitten volgens het verslag nog zeventien Fokkervliegtuigen. Binnenkort worden er waarschijnlijk tien machines verkocht. Dat geld wordt gestort in de kas van de Fokkerboedel, waar nu al 1,1 miljard gulden in zit. Het belang in de Belgische Fokkerdochter Sabca van 42,8 procent wordt misschien gedeeltelijk via de Brusselse beurs verkocht.