Bureau wil verplegers werven in buitenland

ROTTERDAM, 3 MAART. Het uitzendbureau Emergency Medical Care (EMC) uit Oosterhout onderzoekt de mogelijkheden om verpleegkundigen uit het buitenland te halen voor Nederlandse ziekenhuizen. Daarmee denkt directeur S. de Klerk van EMC een verwacht tekort aan verpleegkundigen in Nederland te kunnen opvullen.

Volgens De Klerk zal er over vier jaar een tekort aan personeel in de hele gezondheidszorg zijn van ongeveer honderdduizend mensen. In de verpleging zou het gaan om enkele duizenden per jaar. Als daar niets aan gedaan wordt komt de continuïteit van vooral gespecialiseerde zorg als intensive care in gevaar, aldus De Klerk. In Nederland werken op dit moment zo'n 350.000 verpleegkundigen.

Het uitzendbureau is inmiddels begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheden om verpleegkundig personeel uit landen als Zweden, België, Duitsland, Noorwegen, Frankrijk en Zwitserland naar Nederland te halen. Dat personeel zou kunnen worden ingezet op specialistische plaatsen als operatiekamers en afdelingen voor intensieve zorg.

Volgens het Nederlands Zorginstituut (NZi), dat de afgelopen tijd onderzoek heeft gedaan naar het tekort van het aantal verpleegkundigen, bestaat er “een gevaar” dat het aantal verpleegkundigen in Nederland over enkele jaren te klein zal zijn. “Bij onveranderde omstandigheden zullen er in het jaar 2002 ongeveer 20.000 verpleegkundigen te weinig zijn. Dat kan oplopen tot 35.000 in het jaar 2006”, aldus onderzoeksmedewerker W. van der Windt. Het huidige tekort “valt wel mee”, zegt Van der Windt.

Overigens denkt hij dat de oplossing niet moet worden gezocht in het aantrekken van buitenlands personeel. “Dat is wel spectaculair, maar niet succesvol. Verpleegkundigen moeten veel communiceren, zodat je dan taalproblemen krijgt.”

Minister Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemde het voornemen van EMC kortzichtig en gericht op de korte termijn. Volgens hem kan aan de behoefte aan meer personeel worden voldaan door extra en aangepaste opleidingen, werkervaringsplaatsen en herintredende vrouwen.