ASMI verliest 155 mln gulden door schikking

ROTTERDAM, 3 MAART. ASM International (ASMI), toeleverancier van chipfabrikanten, heeft in 1997 een verlies geleden van ruim 155 miljoen gulden. Oorzaak is een schikking die het Bilthovense bedrijf voor ruim 175 miljoen trof met de veel grotere Amerikaanse concurrent Applied Materials.

Dat is vanmorgen bekend gemaakt. Afgezien van de schikking komt het netto resultaat in 1997 uit op 23,8 miljoen gulden. In 1996 boekte ASMI nog een netto winst van ruim 68 miljoen. Volgens financieel directeur R. de Jong zijn met de schikking van eind vorig jaar alle lopende patentzaken van ASMI uit de weg geruimd. “Met Applied Materials zijn wij voor een aantal jaren 'patentvrede' overeen gekomen”, zegt hij. Nieuwe zaken zijn echter niet uit te sluiten. “Je ziet in onze industrie steeds meer rechtszaken”, aldus De Jong. “Maar schikkingen van deze omvang zie je toch wel ruim van te voren aankomen.”

Op de Amsterdamse beurs reageerden beleggers vanmorgen teleurgesteld. Het aandeel ASMI verloor vanmorgen 1,90 gulden op 25 gulden. Kort na de beursgang in Amsterdam in december 1996 noteerde ASMI omstreeks 18 gulden. Dit najaar steeg de koers kortstondig tot meer dan veertig gulden.

De koersval van vanmorgen is waarschijnlijk het gevolg van de onzekere toekomst die ASMI tegemoet gaat. “Wij zijn voorzichtig voor 1998”, aldus De Jong. Hij beperkt de verwachtingen tot de eerste twee kwartalen van dit jaar waarin omzetgroei en winstgroei (voor buitengewone baten) te verwachten valt.

De onzekerheid vloeit voort uit de crisis in Azië, waar ASMI meer dan de helft van zijn omzet behaalt. Grote klanten van ASMI kunnen vanwege prijsdruk en overcapaciteit op de markt voor geheugenchips hun orders uitstellen.ASMI maakt apparatuur waarmee chips wordt gemaakt. Het levert zowel machines voor de beginfase van het produktieproces (waarin op plakken silicium, wafers, laagjes worden aangebracht) als voor de eindfase (de afwerking van chips nadat ze uit een wafer gesneden zijn).

Het bedrijf startte in de jaren tachtig samen met Philips de succesvolle joint venture ASM Lithography (ook een toeleverancier van chipmakers), maar heeft zijn belang aan Philips verkocht.

Afgezien van de buitengewone last die voortvloeit uit de rechtszaak zag ASMI de netto winst toenemen van 7,3 miljoen gulden in het derde kwartaal naar 10,8 miljoen in het vierde. De brutomarge liep echter terug van 46 naar 43 procent. De omzet groeide in 1997 met acht procent naar 709 miljoen.