Aankopen van The Greenery komen al vroeg

Verkooporganisatie The Greenery koopt een deel van het Britse Perkins en het Nederlandse Van Dijk Delft, waarmee zij haar omzet verdubbelt. ABN Amro en Rabo financieren de acquisities met zo'n 800 à 900 miljoen gulden.

ROTTERDAM, 3 MAART. Veilingcombinatie en verkooporganisatie The Greenery International BV neemt voor een totaal van ongeveer 415 miljoen gulden de divisie verse producten (groenten en fruit) van het Britse Perkins Food Plc. over. Perkins omvat drie in Barendrecht gevestigde im- en exportbedrijven en een exportbedrijf in De Lier, dat op zijn beurt vier bedrijven in De Lier, Zwaagdijk, Grubbenvorst en Naaldwijk heeft. De divisie van Perkins behaalde vorig jaar een omzet van 1,3 miljard gulden.

Daarnaast heeft The Greenery overeenstemming bereikt met de aandeelhouders van Van Dijk Delft Groep (VDD) over een volledige overname van dit bedrijf, dat vijf grote vestigingen in Nederland heeft, maar daarnaast ook in Spanje, België en het Verenigd Koninkrijk zetelt. VDD, dat al voor bijna een derde van The Greenery was, zette vorig jaar voor 1,4 miljard gulden om. Hoeveel The Greenery betaalt voor VDD - een familie-bedrijf - is onbekend, Perkins is beursgenoteerd.

ABN Amro en Rabobank financieren de acquisities met een overbruggingskrediet van naar schatting 800 tot 900 miljoen gulden, dat in een jaar of zes zal worden afgelost uit eigen middelen. Zowel de dochters van Perkins als die van VDD, allemaal behoorlijk winstgevend, blijven zelfstandige ondernemingen binnen The Greenery.

Dat heeft de voorzitter van de raad van bestuur van The Greenery, Willem van der Mee, gisteren bekendgemaakt. Samenvoeging van The Greenery met Perkins en VDD leidt tot een onderneming die dit jaar naar verwachting goed zal zijn voor een omzet van 5,2 miljard gulden. Van Dijk is, net als de Perkinsgroep, toonaangevend op het gebied van handel, im- en export en vervoer.

Ruim 50 procent van de Nederlandse groente- en fruitproductie loopt via The Greenery, dat twee jaar geleden is opgericht. Na de oprichting heeft de combinatie door de aanloopkosten vorig jaar nog een verlies geleden van 38 miljoen gulden. Voor dit jaar wordt echter een bescheiden winst verwacht. Het verlies van vorig jaar bleef beperkt door een goed laatste verkoopseizoen, dat bovendien lang doorging. Het laatste kwartaal van '97 maakte daardoor de 'trage start' van het jaar bijna goed. De daling van de verkoop was kleiner dan van tevoren was geraamd.

De belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse producten lieten vorig jaar positieve ontwikkelingen zien, door het slechte weer en stijgende waarden van de belangrijkste valuta. Onder de huidige omstandigheden komen de acquisities dus 'wat vroeg', erkent Van der Mee. Hij zegt anderzijds dat hij de gelegenheid tot het overnemen van de bedrijven niet kan laten schieten.

De voornaamste reden voor de mega-fusie tussen de betrokken veilingen twee jaar geleden was de noodzaak een machtsblok te vormen tegenover de grote supermarktketens in Europa. Zo'n 25 Europese supermarktketens bedienden toen al 65 procent van de markt en konden veilingen en de daarbij aangesloten telers 'maken en breken'. Naast een permanent streven naar schaalvergroting is het voor The Greenery ook van belang deze bedrijven over te nemen om zo min mogelijk schakels in de kolom van tuinder naar consument over te houden. Dat levert een besparing op bij de logistieke kosten, maar zorgt ook voor een directer contact met de afnemers, met name die grootwinkelbedrijven. Door de samenwerking kan The Greenery nu ook beschikken over importproducten als avocado's, sinaasappels en bananen. Dit is aantrekkelijk voor de grootwinkelbedrijven, stelt Van der Mee.

Aanleiding tot de mega-fusie was in '96 dat de marktsituatie met name in de vier voorgaande jaren drastisch was veranderd. De veilingomzetten waren dramatisch gedaald. Vóór de jaren negentig was er meer vraag naar groente, fruit en paddestoelen dan aanbod, inmiddels was dat omgedraaid. De telers bepaalden niet meer wat er werd verkocht, de consument bepaalde wat er werd gekocht. Doordat er een steeds groter en breder aanbod uit het buitenland kwam, was de concurrentie sterk toegenomen. De positie van Nederland - als grootste en beste leverancier van Europa - werd daardoor steeds zwakker.

De Dienstenbond CNV zegt door de nu aangekondigde overnames te vrezen voor een fors verlies aan werkgelegenheid, vooral in de logistiek en het administratief apparaat. De directeur van de Perkinsdivisie, J. van de Heuvel, verwacht juist dat de samenwerking op den duur leidt tot extra banen.