Voor heroïneverslaafden; Experiment met afkicken onder narcose

AMSTERDAM, 2 MAART. De gemeente Amsterdam begint deze week een experiment met het afkicken onder narcose van tien heroïneverslaafden. De verslaafden worden behandeld in de Jan van Goyenkliniek. Dit heeft wethouder J. van der Giessen vandaag bekendgemaakt.

Het experiment valt onder de wetenschappelijke verantwoordelijkheid van het instituut voor verslavingszorg de Jellinek. De kosten voor de behandeling van de tien heroïneverslaafden bedragen 137.500 gulden. Zestig heroïneverslaafden hebben zich inmiddels voor deze afkickmethode aangemeld.

Door heroïneverslaafden onder narcose in korte tijd een zeer hoge dosis Naltrexon toe te dienen ontstaat een intensieve en acute onthouding. Naltrexon brengt in de hersencellen gedurende 24 tot 72 uur een blokkade aan tegen heroine. In deze periode werkt heroine niet waardoor acute onthouding ontstaat. Door de narcose merkt de patient de meest hevige onthoudingsverschijnselen niet. De heroineverslaafden worden gedurende acht uur onder narcose gehouden. Na het wakker worden uit de narcose kan de patiënt na enkele uren het ziekenhuis verlaten. Volgens G. van Brussel van de Amsterdamse GG en GD speelt bij deze behandeling “een magisch placebo-effect” mee. “Je gaat als junk het ziekenhuis en je komt er clean weer uit.”

Het is volgens de Jellinek van groot belang dat de familie of een goede vriend van de verslaafde bij de behandeling wordt betrokken. De verslaafde zal nog minstens zes maanden Naltrexon moeten slikken. “De narcose van vier tot acht uur is maar een stapje. De hele behandeling duurt een half jaar. Hoe leer je deze mensen te leven zonder drugs?”

Afkicken onder narcose is geen nieuwe behandelmethode. Een verslavingsinstelling in Veghel heeft in november een soortgelijk experiment met vijftien verslaafden afgerond. Dertien van de vijftien deelnamers maken het volgens Geerlings goed, al zegt hij pas over twee jaar te kunnen beoordelen of het experiment is geslaagd. Bij behandelingen in afkickklinieken blijkt na twee jaar zo'n tachtig procent van de deelnemers terug te vallen in hun verslavingsgedrag. Volgens Geerlings is het van groot belang dat het experiment wetenschappelijk wordt geëvalueerd.

In Israël, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn volgens P. Geerlings van de Jellinek al duizenden verslaafden onder narcose geholpen. Maar omdat dat commerciële klinieken zijn, zijn volgens hem over de resultaten die daar geboekt zijn geen objectieve mededelingen te doen.