Ten Cate: gelijke winst ondanks spijkerstof

Ten Cate heeft vorig jaar de problemen bij de afdeling spijkerstoffen kunnen goedmaken met een hogere winst in de overige onderdelen. Het bedrijf presenteerde vandaag een nettowinst van 30,3 miljoen gulden, een ton meer dan in 1996.

Vorig jaar moest het concern, dat actief is in textiel, kunststof en rubber, een buitengewone last nemen van 40 miljoen gulden om de slecht draaiende fabrieken voor spijkerstof in Ierland en Griekenland te deconsolideren. Daardoor draaide het bedrijf in de eerste helft van dat jaar verlies.

In de tweede helft van het jaar kende Ten Cate enkele buitengewone baten die de eenmalige last voor de spijkerstof-ellende konden verzachten. Verkoop van enkele bedrijfsonderdelen leverde zo'n 30 miljoen gulden op.

Per saldo had Ten Cate dus een eenmalige last van 10 miljoen gulden te verstouwen.

De winst uit gewone bedrijfsuitoefening is gestegen van 35,7 miljoen naar 40,2 miljoen gulden. De omzet daalde met 4 procent tot 1,37 miljard gulden, vooral door de deconsolidatie van de spijkerstoffen.