Sotheby's weg uit centrum Amsterdam

AMSTERDAM, 2 MAART. Sotheby's Amsterdam gaat verhuizen. Juni 1999 betrekt het veilinghuis een huurpand aan de Boelelaan in Buitenveldert. De afgelopen 66 jaar zat Sotheby's aan het Rokin, in het centrum van Amsterdam. Het nieuwe onderkomen biedt Sotheby's de ruimte om uit te groeien tot het belangrijkste veilingcentrum van Noord-Europa, wat het streven is.

De bereikbaarheid heeft bij de keuze een belangrijke rol gespeeld. Het toekomstige veilinghuis ligt pal aan de zuidas, op 100 meter van de op- en afrit van de Ringweg en op loopafstand van NS-station RAI. De klanten hebben in een enquête laten weten te hechten aan bereikbaarheid en parkeerplaatsen.

Het Rokin biedt al die voorzieningen niet. Bovendien zal de aanleg van de Noord-Zuidlijn de omgeving voor lange tijd in een bouwput omtoveren.

Een ander voordeel is dat Sotheby's zelf de indeling van de nieuwe behuizing kan bepalen. Het gebouw aan de Boelelaan, met 5000 vierkante meter vloeroppervlak twee keer zo ruim als het voormalige Leesmuseum aan het Rokin, wordt gereduceerd tot casco en vervolgens heringericht met vier grote expositiezalen, een restaurant, een boekwinkel en een opslagruimte. Gerard Rosbach is aangetrokken voor de binnenhuisarchitectuur, terwijl Fons Verheijen namens de eigenaar van het pand, het Utrechtse beleggingsfonds VIB, als projectarchitect optreedt. (ANP)