situatie in Kosovo

PRIINA, 2 MAART. In Kosovo in het zuiden van Joegoslavië is vanmorgen een uiterst explosieve situatie ontstaan na een weekeinde van etnisch geweld, waarbij zeker twintig doden zijn gevallen. Vandaag heeft de Servische politie in de hoofdstad Priina tussen vijf- en dertigduizend demonstrerende Albanezen met de wapenstok, traangas en waterkanonnen uiteengejaagd.

Bij het politieoptreden van vanochtend is een nog onbekend aantal gewonden gevallen.

Het afgelopen weekeinde was het bloedigste sinds 1989, toen de Servische leider Slobodan MiloviEÉc de regio haar autonomie afpakte. Het geweld begon zaterdag, toen bij het dorp Likosane bij Glogovac, twintig kilometer ten westen van Priina, een patrouille van de Servische politie op een eenheid van het ondergrondse 'Kosovar Bevrijdingsleger'(UÇK) stuitte. Vier Servische politiemannen werden gedood en twee ernstig gewond.

Bij de strijd zouden ook vijf Albanezen zijn gedood.

Later zaterdag trokken eenheden van de Servische politie en paramilitaire organisaties met pantserwagens en gesteund door legerhelikopters naar het gebied rond Glogovac en omsingelden zeven dorpen. Volgens de Servische autoriteiten werden bij de actie zestien Albanese 'terroristen' doodgeschoten en veel wapens buitgemaakt, waaronder 130 handgranaten, twee machinegeweren en dertien kilo explosieven. Negen Albanese 'terroristen' en vijf andere Albanezen werden opgepakt, aldus de Servische autoriteiten. Volgens de Albanezen openden de Servische politiemannen en paramilitairen in de zeven dorpen willekeurig het vuur. Onder de slachtoffers bevonden zich volgens de Albanezen hele gezinnen. Zowel Servische als Albanese woordvoerders maken melding van hoog opgelopen spanningen en “een oorlogsatmosfeer”. Albanese woordvoerders hebben de Serviërs ervan beschuldigd in de zeven dorpen een wraakactie te hebben uitgevoerd. De Serviërs zeggen bases van het UÇK te hebben aangevallen.

Pagina 5: VS 'extreem bezorgd' over geweld in Kosovo

Vannacht zijn in diverse dorpen van Kosovo Servische politieposten en huizen van Serviërs beschoten. Voor zover bekend zijn daarbij geen slachtoffers gevallen.

President Slobodan MiloviEÉc van Joegoslavië gaf gisteren een verklaring uit waarin hij waarschuwde tegen de “internationalisering” van het probleem-Kosovo - een verkapte waarschuwing aan de internationale gemeenschap zich niet met de kwestie bezig te houden. De president bood de gezinnen van de gedode Servische politiemannen zijn condoleanties aan en prees de slachtoffers om hun “moed, patriottisme en opofferingsgezindheid”. De Amerikaanse regering heeft bij monde van Joegoslavië-gezant Robert Gelbard zowel de Servische politie als het “terroristische” UÇK veroordeeld en uiting gegeven aan de “extreme bezorgdheid” in Washington over het geweld in Kosovo.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, heeft aangekondigd de ontwikkelingen in Kosovo op de agenda van de Europese Unie te zetten. Kinkel en zijn Franse ambtgenoot Védrine reizen later deze maand naar Servië voor overleg over onder andere de kwestie-Kosovo. (Reuters, AFP, AP)