Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Steeds vaker stellen moslims zich kandidaat voor het CDA, wat leidt tot spanningen binnen de partij. Verder een reportage over de beursgang van Ajax. Supporters zijn ontevreden over de toenemende 'verpoening' van het voetbal. Zij zien toegangskaartjes alleen maar duurder worden. Ned.1, 20.25-20.55u.

Nova. Reportage over het Indonesië van Soeharto aan de vooravond van 's mans herverkiezing. Verder aandacht voor de voltooiing van het eerste deel van de mémoires van Koningin Wilhelmina, geschreven door C. Faaseur, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Ned.3, 22.33-23.03u

Compass: Arms and the Man. De Britse wapenindustrie beheerst een kwart van de wereldmarkt en biedt werk aan 400.000 mensen. Is de 'ethische' lijn van Labour met betrekking tot wapenverkoop schadelijk voor de positie van Engeland? Met minister van Defensie George Robertson en Kevin Smith van British Aerospace. BBC2, 20.30-21.00u.

The Net. Eerst aflevering in een nieuwe reeks van dit informatieve programma over computers, de on line-wereld en nieuwe media. Over o.a. 'cyberstalking' en het vernieuwendste gebruik van het net. BBC2, 0.15-1.00u.

DOCUMENTAIRES

NPS.DOC: Belfast Boxers. De Noord-Ierse stad Belfast werkt als een magneet op jonge boksers die het in de bokssport willen maken. Regisseur Michael Hewitt portretteert een aantal van hen. Van geharde professionals die hun brood verdienen in Las Vegas, tot de jonge amateurs die dromen van een carrière. Ned.3, 19.58-20.28u.

Kwesties: de Wonderjaren. Ondanks de voorlichting over anticonceptiemiddelen neemt het aantal tienerzwangerschappen toe. Cindy is zo'n tiener, zestien jaar en zwanger van haar eerste vriend. Zes maanden lang wordt haar leefwereld, en die van haar vriendinnen verkend. De wonderjaren, de tijd tussen kind-zijn en volwassenheid, lijken aan hen voorbij te gaan. Belg.2, 20.30-21.10u.

Local Heroes. Serie over onbekende uitvinders. Met vanavond o.a. de bouwer van de vuurtoren van Eddystone (Henry Winstanley) en de man die als eerste gasverlichting bedacht (William Murdock). BBC2, 21.00-21.30u.

NCRV-Dokument: Johanna. Journalist en filmmaker Hans Krikke maakte een portret van zijn aan alcohol verslaafde buurvrouw. Zonder veel commentaar laat hij haar aftakeling zien en ook hoe de omgeving er niet in slaagt de vrouw te helpen. Ned.1, 22.30-23.14u.

AMUSEMENT

Mr. Bean. De eerste aflevering van de zeer succesvolle moderne slapstick van Rowan Atkinson als Mr. Bean. Drie korte verhalen: Mr. Bean in zwembroek aan het strand; Mr. Bean legt examens af; en Mr. Bean in de kerk. Belg.2, 21.10-21.35u.

KUNST

Busby Berkeley, Going through the Roof. In 'Dans op 3' een documentaire over de legendarisch musical- en filmregisseur Busby Berkeley (1895-1976) met veel fragmenten en unieke dansopnamen uit o.a. zijn musicalfilm 42nd Street en de zwemspektakels met Esther Williams. Ned.3, 20.32-21.26u.

SPORT

Voetballen doe je zo. Voetbalkenner Henk Spaan bekijkt samen met Ajax-keeper Edwin van der Sar unieke zwart-wit beelden van keeper Jan van Beveren, die het doel van Sparta, PSV en het Nederlandse elftal heeft verdedigd. Naar aanleiding van deze film nemen ze de carrière van Nederlands beste keeper door. Veronica, 21.25-21.55u.

TV FILM

The Vernon Johns story. Alabama in de jaren veertig en vijftig. Dr. Vernon Johns (James Earl Jones) is verontwaardigd over het racisme van de blanken en de apathie van de zwarte gemeenschap. Vanaf de kansel roept hij op tot verandering. BBC2, 22.00-23.30u.

Northern Lights. Het leven van de vijftigjarige Roberta (Diane Keaton) wordt danig in de war geschopt wanneer haar broer overlijdt. Zij had nauwelijks contact met hem en is erg verbaasd als ze merkt dat hij een negenjarige zoon had. Het testament beschikt, dat zij hem moet opvoeden. Ned.2, 20.35-22.05u.

FILMS

Painted Hero (Terry L. Benedict, 1995, VS). Country crooner Dwight Yoakam speelt titelrol in melodrama over rodeo-ster die na jaren terugkeert in geboortedorp en prompt van moord wordt beschuldigd. RTL5, 20.30-22.20u.

Greedy (Jonathan Lynn, 1994, VS). Komedie waarin familieleden van invalide miljonair Kirk Douglas, neefje Michael J. Fox inzetten om te voorkomen dat nalatenschap bij 'verpleegster' Olivia d'Abo terecht komt. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

. Cinema cinema (Maani Petgar, 1997, Australië/Iran). Zie film-vooraf. Ned.3, 23.23-0.24u.

Wild Style (Charlie Ahearn, 1982, VS). Lofzang op rappin'-, breakin'- en graffiti-cultuur, gecentreerd rond jeugdliefde van jongeman die metro's in de South Bronx bewerkt. Met 'Lee' George Quinones en Sandra 'Pink' Fabara. Duitsl.2, 23.55-1.15u., nagesynchroniseerd.

Ivan Grosny/Ivan de verschrikkelijke (Sergei Eisenstein, 1945, Sovjet-Unie). Zie ook TV-vooraf. Eerste, door Stalin goedgekeurde deel van beoogd drieluik, waarvan slechts twee delen werden voltooid door de in 1948 overleden grootmeester Eisenstein, gewijd aan de worsteling van de 16de-eeuwse tsaar Ivan de Verschrikkelijke om het Russische Rijk overeind te houden. Duitsl.1, 0.45-2.20u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Kismet (William Dieterle, 1944, VS). Plezierig Oosters sprookje naar toneelstuk van Edward Knobleck. Ronald Colman daagt de kalief uit en Marlène Dietrich danst gehuld in goudverf. Niet te verwarren met de versies van John Francis Dillon (1930) en Vicente Minnelli (1955). Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.40u., nagesynchroniseerd.