Schröder bindt de strijd aan met Kohl; SPD wint fors in Nedersaksen

BONN, 2 MAART. Gerhard Schröder, premier van Nedersaksen, wordt de uitdager van bondskanselier Kohl bij de landelijke verkiezingen, dit najaar. Schröder behaalde gisteren een grote overwinning bij deelstaatverkiezingen in Nedersaksen.

De SPD-politicus wist zijn absolute meerderheid te versterken. Had Schröder in 1994 nog 44,3 procent van de stemmen, gisteren wist hij 47,9 procent van de kiezers achter zich te krijgen.

De christen-democratische uitdager Christian Wulff, die samen met Kohl campagne had gevoerd, zakte van 36,4 naar 35,9 procent. De Groenen verloren licht (van 7,4 naar 7,0). De FDP slaagde er met 4,9 procent opnieuw niet in de kiesdrempel te halen. Ook de extreem-rechtse Republikaner bleven buiten de Landdag (het parlement). De opkomst was hoog, met 73,9 procent.

De gang naar de stembus stond geheel in het teken van de Bondsdagverkiezingen op 27 september. De SPD had de uitslag tot inzet gemaakt bij de beslissing wie ze tot haar lijsttrekker zou benoemen: de 'moderne' Schröder of de traditioneel linkse partijleider Oskar Lafontaine.

De partijvoorzitter, die thuis in Saarbrücken de uitslag hoorde, was opgetogen. “Ik ben buitengewoon gelukkig. We hadden niet gerekend op zo'n enorme overwinning”, zei Lafontaine, die de wachtende pers voor de deur op een borrel tracteerde.

Begin van de avond al belde hij Schröder om te vragen of hij namens de SPD kanselierskandidaat wilde worden. “Op die vraag heb ik natuurlijk ja gezegd”, zei Schröder later op de avond geëmotioneerd voor de televisie. Ook hij had niet durven dromen van zo'n sensationeel succes. Vanmiddag heeft het partijpresidium van de SPD in Bonn Schröder formeel tot lijsttrekker benoemd.

“Het tijdperk Kohl is ten einde”, zei Schröder. “De kiezers hebben gekozen voor een politiek om de Duitse economie, de maatschappij en de staat te hervormen, maar met behoud van sociale verantwoordelijkheid. Mensen hebben genoeg van de stilstand in Bonn”, zei hij verder. Er was gisteravond geen programma op de televisie te vinden dat de nieuwe kanselierskandidaat niet interviewde. Schröder is een mediaster en heeft de pers steeds een grote rol toebedeeld bij zijn campagne. Dat wekte grote irritatie bij de partijsecretarissen van de regeringspartijen CDU, CSU en FDP. Gisteravond stapten zij tijdens de Bonner Runde boos op toen het programma werd onderbroken “om even kort over te schakelen naar de winnaar van de verkiezingen”. De overwinning van Schröder is hard aangekomen in het regeringskamp. Op tal van ministeries heerst nervositeit en vrezen functionarissen voor hun baan.

Pagina 5: Kohl wilde Lafontaine

Bondskanselier Helmut Kohl had steeds op Lafontaine als tegenstander bij de verkiezingen gezet. Kohl had dan een politieke richtingenstrijd kunnen voeren, waarbij hij grote kans had te winnen. Maar de gematigde Schröder is voor Kohl veel gevaarlijker.

Christian Wulff, vertegenwoordiger van de jonge garde in de CDU, was “teleurgesteld”. De jonge christen-democraat weet het slechte resultaat van zijn partij aan het “kandidatencircus” bij de SPD, dat de hele verkiezingen overvleugelde. Inhoudelijke thema's voor Nedersaksen hebben kennelijk nauwelijks een rol gespeeld, aldus Wulff.

De Groenen lieten vanmorgen weten, dat ze als opmaat naar de Bondsdagverkiezingen “bereid zijn” met Schröder een regering te vormen in Nedersaksen. Schröder heeft hun stemmen niet nodig en hoedt zich voor uitspraken over een rood-groene coalitie op landelijk niveau. In Bonn wordt de vorming van een grote coalitie van SPD en CDU aannemelijker geacht, indien beide partijen eind september vrijwel even sterk blijken.