Schröder

Handelsblatt

Gerhard Schröder heeft hoog ingezet, hij heeft bij het spel om zijn politieke toekomst op landelijk niveau alles op één kaart gezet en hij heeft bijna sensationeel duidelijk gewonnen. [...] Dat de SPD in Nedersaksen zo duidelijk heeft gewonnen, ligt in eerste instantie aan de zwakte van de christen-democraten. Voor de CDU zien de komende bondsdagverkiezingen er somber uit. Meer dan een matig succes bleef er voor de partij niet over. Weliswaar heeft de topkandidaat van de christen-democraten, Christian Wulff, zich redelijk geweerd, hij heeft zonder twijfel aan statuur gewonnen, maar ook hij kon de landelijke ambities van Gerhard Schröder geen halt toeroepen. [...] Uit de opiniepeilingen wordt heel duidelijk dat de stemming onder de bevolking van de bondsrepubliek in de afgelopen weken duidelijk ten gunste van de sociaal-democraten is omgeslagen. Nog nooit waren de kansen voor de SPD zo groot om de regering over te nemen. Weliswaar hoopt de coalitie nog altijd op het aantrekken van de conjunctuur met positieve gevolgen voor de arbeidsmarkt, maar vooralsnog duidt niets erop dat deze verwachting in vervulling zal gaan. Als het Oskar Lafontaine lukt om, ook na de beslissing over de kandidaat-kanselier van de SPD, voor rust in de eigen gelederen te zorgen, dan lijken de dagen van Helmut Kohl geteld.Feitelijk kunnen de partijgenoten nu alleen nog zichzelf in de wielen rijden. Voor de CDU blijft nog maar één ding over: hopen en bidden.