SALADE VOOR EEN JENGELENDE MAAG

Het is een plezierige Amerikaanse gewoonte de maaltijd met een salade te beginnen. Daarmee wordt het knagendste deel van de honger tot sussen gebracht met weinig zetmeelhoudende zaken. Daarna kan de maaltijd rustig worden voorgezet zonder die jengelende maag, waardoor er minder wordt gegeten van al die grote boosdoeners die zo lekker zijn.

Deze gemengde salade wordt gegarneerd met rauwe zoete ui uit Chili, die minder hard van smaak is dan de doorsnee Hollandse ui. Wie niet de hand kan leggen op deze zoete Chileense uien, die vanaf de derde week van januari bij diverse supermarkten in Nederland (waaronder de grootgrutter) in de winkel liggen, gebruikt rode ui of een doorsnee Hollandse ui en legt de schijfjes een uurtje in koud water om de al te harde smaak enigszins af te zwakken.

Bereiding: Maak eerst de dressing met de aangegeven ingrediënten. Laat de bamboescheuten uitlekken in een bolzeef (of vergiet) en spoel ze goed af onder koud stromend water zodat de weeë smaak van het conserveringsmiddel verdwijnt. Laat ze vervolgens goed uitlekken en doe ze over op een ruime platte schaal. Halveer de avocado overlangs, verwijder de pit en schil beide helften met een dunschiller. Snijd de avocadohelften overdwars in flinterdunne schuine schijfjes van 1-2 mm. Haal ze met de vingers van elkaar los en spreid een gedeelte van de plakjes uit over de dunne reepjes bamboescheuten. Sprenkel een klein gedeelte van de dressing over de avocado en hussel alles even om.

Verwerk de resterende plakjes avocado op dezelfde manier zodat de avocadoplakjes allemaal meteen met de rinse dressing in aanraking komen zodat ze niet meer kunnen verkleuren. Snijd de schijfjes gemberwortel in smalle reepjes en vervolgens tot piepkleine stukjes (brunoise). Roer de gemberwortel samen met de kappertjes en de peterselie door de salade. Snijd de zoete ui overlangs in dunne plakjes. Door het overlangs snijden van de ui vallen de plakjes niet uiteen maar blijven bijeengehouden door de verdikking onderaan van de wortelaanzet. Snijd de plakjes overlangs in drie stukken. Snijd de sla dwars op de draad in duimlange stukken en strooi ze over de salade, doe er nog een drupje olijfolie over en een snufje zout en hussel alles luchtigjes door elkaar. Garneer deze voedzame salade rondom met de ' plukjes' zoete ui. Direct serveren.

Voor 2 personen als voorgerecht

Voor de dressing:

1 eetlepel versgeperst citroensap

zout en versgemalen zwarte peper

3 eetlepels olijfolie extra vergine

en verder:

1 blikje bamboescheuten (uitlekgewicht circa 140 gram)

1 harde avocado

2 schijfjes verse gemberwortel, geschild

1 eetlepel kappertjes op azijn, uitgelekt

3 eetlepels middelfijn gesneden krulpeterselie

30 gram zoete uien, gepeld

2 handjes groene sla (zoals bindsla, krulsla, frisée of het hart van een krop andijvie), gewassen en gedroogd

drupje olijfolie

snufje zout

    • Florine Boucher