PvdA reikt via pop en podium naar jeugd

Politici maken zich zorgen over de geringe belangstelling van jongeren voor de politiek. De PvdA komt aan de vooravond van de plaatselijke en landelijke verkiezingen met talkshows, muziek en een manifest in een poging ook de jeugdige kiezer richting stembus te krijgen.

NIJMEGEN, 2 MAART. Eigenlijk was er maar één echt probleem gisteren bij het PvdA 'Futurefestival' in Nijmegen. “Er komen vanavond allemaal dj's enzo, maar wij moeten morgen weer gewoon naar school. Hoe zit dat?”, vroeg een jongen aan de fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, Jacques Wallage. Gastpresentator Paul de Leeuw had voor dit probleem wel een oplossing. Hij zegde namens de fractievoorzitter toe dat “Jacques zometeen briefjes zal schrijven, zodat jullie die morgen op school kunnen afgeven”.

Met een uitgekiende mix van talkshows, workshops, cabaret en muziek streek de PvdA zondag neer in De Vereeniging in Nijmegen. De dag ervoor had het campagneteam met eenzelfde manifestatie Eindhoven aangedaan. De 'Futurefestivals' zijn het antwoord van de partij op de toegenomen desinteresse van jongeren voor politiek. Volgens een onderzoek dat de Volkskrant zaterdag publiceerde, gaat slechts één op de vijf kiezers van jonger dan 24 jaar woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen stemmen.

“Jongeren vinden politiek saai, maar hebben wel degelijk een mening over allerlei maatschappelijke thema's. Die moeten ze kunnen uiten. En dat kan hier”, aldus Wallage in een van de vele interviews met Paul de Leeuw. De folder die vooraf over de festivals werd verspreid, had het als volgt aangekondigd: “Geen hoogdravende taal en dure beloftes, maar flitsende talkshows met politici en de nieuwe generatie.” Hetgeen uiteindelijk voor de honderden belangstellenden - jong én ouder - werd vertaald in afwisselend een half uurtje talkshow, een half uurtje vermaak.

De PvdA heeft voor de vier Future-festivals (Tilburg en Rotterdam volgen nog) alle registers opengetrokken. Een compleet dagprogramma, waar bijna alle landelijke partijkopstukken aanwezig zijn, moet de interesse van de jeugd wekken. In de vier steden wordt voorafgaand aan de festivals een grootschalige enquête onder jongeren gehouden, waarvan de resultaten op de festivaldag worden gepresenteerd. “Zodat de jeugd ziet dat er naar hun problemen wordt geluisterd”, aldus een medewerkster van het partijbureau van de PvdA.

Met de resultaten van de jongeren-enquêtes wil de PvdA uiteindelijk een manifest of contract opstellen. Dat zal op 1 mei worden voorgelegd aan Wim Kok, Jacques Wallage en de sociaal-democratische burgemeesters en wethouders van de vier grote steden. Zo hoopt de partij de bewindslieden te verplichten structureel meer aandacht aan problemen van jongeren te besteden.

Gisteren namen naast Wallage onder meer partijvoorzitter Karin Adelmund, minister Pronk, staatssecretaris Netelenbos, burgemeester d'Hondt van Nijmegen en een groot aantal Kamerleden plaats op de felgekleurde, opblaasbare fauteuils op het podium. Zaterdag, in Eindhoven, gaven ook minister-president Wim Kok en staatssecretaris Vermeend (Financiën) acte de presence. Het is de Partij van de Arbeid menens als het om jongeren gaat, zo is de boodschap. Erik van Bruggen, oud-niet-nixer en tegenwoordig medewerker op het partijbureau: “Volgens mij is dit dé manier waarop je zo dicht mogelijk bij de jongeren staat. Dichter dan dit kan gewoon niet.” De 29-jarige partijmedewerker meent dat de festivals de jongeren over de streep moeten trekken. “Politiek is niet eng of iets waar je je voor hoeft te schamen.”

Frank Huitema, economiestudent in Nijmegen vindt de festivals echter 'inhoudsloos'. “De gesprekken missen diepgang en dat is jammer.” Maar de student is hoe dan ook geen optimist. “De enige manier om jongeren bij de politiek te betrekken, is een verdrievoudiging van de jeugdwerkloosheid. Een fikse economische recessie, dan weten de mensen weer waar ze het voor doen.”

Twee vijftienjarige meisjes uit het nabijgelegen Oosterbeek waren er gistermiddag al vroeg bij. “Politiek vinden we eigenlijk maar saai. Wij zijn hier speciaal voor Is ook Schitterend en Ray”, bekennen ze. Tussen de optredens van deze beide bands ligt echter zo'n zeven uur praten en andere activiteiten. En dat is teveel, zo blijkt. Tegen vijven - lang voor Ray - besluiten ze naar huis te gaan. “Er is niet zo veel meer aan”, verontschuldigen ze zich.

Anderen zijn enthousiaster en verdringen zich bij iedere talkshow voor het kleine podium. Het wordt de politici niet makkelijk gemaakt. Bij de debatten over veiligheid op straat neemt een aantal allochtone jongeren het woord en klaagt over discriminatie. Anderen proberen Jan Pronk vergaande uitspraken over de ontwikkelingshulp te ontlokken.

“Als dit niet meer werkt”, verzucht een medewerkster van het partijbureau, “dan weten we het ook niet meer.”

    • Egbert Kalse