Pronk wil 'keiharde' toezeggingen Soeharto

NIJMEGEN, 2 MAART. Minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) wil niet dat het Internationale Monetaire Fonds (IMF) een nieuwe miljardensteun aan Indonesië geeft zolang president Soeharto geen “keiharde toezeggingen” doet over de besteding daarvan. Nederland moet volgens de minister alleen geld toezeggen als er vertrouwen is in het beleid en er een goede controle mogelijk is.

“Er moet zeker gesteld worden dat de voorgestelde hervormingen worden uitgevoerd. Soeharto heeft dat tot nu toe niet gedaan en ik heb ook geen reden om aan te nemen dat dat vanaf vandaag ineens anders is”, aldus Pronk. De minister sprak van “de Soeharto-kliek” en stelde die “voor geen cent te vertrouwen”.

Pronk deed zijn uitspraak gisteren op het Futurefestival van de PvdA in De Vereeniging in Nijmegen. Hij reageerde op uitlatingen van president Soeharto, dat Indonesië mogelijk van plan is om met steun van het IMF de roepia aan de dollar te koppelen. Tegen dat plan bestaat in de Westerse industrielanden grote weerstand.

Volgens Pronk is het terecht dat het IMF ten aanzien van Indonesië aanvankelijk een afwachtende houding heeft aangenomen.

“Als er dan al geld naar Indonesië moet, dan moet dat niet besteed worden aan zinloze, grootschalige projecten of aan saneringen van kortlopende schulden. Dat is pure verspilling. Er moeten projecten komen die de werkgelegenheid bevorderen en het bankwezen serieus saneren”, zei de minister.