' Opiniepeiling niet eerlijk'

ROTTERDAM, 2 MAART. Het onderzoeksbureau Inter/View heeft woedend gereageerd op aantijgingen dat bij een opiniepeiling van het bureau sprake zou zijn van “ordinaire politieke manipulatie”. Die aantijging doen vijf politieke partijen in Hilversum naar aanleiding van een enquête in opdracht van de lokale partij Leefbaar Hilversum.

Volgens de lijsttrekkers van CDA, PvdA, D66, Hilversum 2000 en AOV/Unie 55+ geeft de enquête “niet de mening van de Hilversummers weer, maar laat zien welke meningen van Hilversummers Leefbaar Hilversum het beste zouden uitkomen.” In een gezamelijke persverklaring wijzen de partijen erop dat het bureau “zijn geld in niet geringe mate verdient aan de VARA.” J. Nagel, de lijsttrekker van Leefbaar Hilversum, is medewerker van die omroep.

Uit de peiling zou blijken dat Leefbaar Hilversum met 26 procent van de stemmen de grootste partij zal worden in de Hilversumse gemeenteraad, goed voor tussen de negen en twaalf zetels. In 1994 behaalde partij 20,5 procent van de stemmen (acht zetels).

P. Willems, directeur van Inter/View zegt “verbijsterd” en “des duivels” te zijn. “ We hebben gewoon een goed, gedegen onderzoek uitgevoerd. Deze aantijgingen tasten onze goede naam aan.” Leefbaar Hilversum heeft de resultaten volgens Willems correct naar buiten gebracht. Inter/View eist van de partijen dat zij de beschuldiging terugnemen. Anders zal het bureau juridische stappen ondernemen. J. Nagel spreekt van “regelrechte smaad”. “Er is gewoon gepeild door een bureau met een ongekende reputatie.”

M. de Hond, voorzitter van de raad van commissarissen van Inter/View en betrokken bij het onderzoek, noemt de aantijgingen “beneden alle peil”. Hij onderstreept dat Inter/View geen onderzoek doet voor de VARA. Wel werkt het bureau voor het programma Nova, waarin de VARA en de NOS samenwerken. De Hond: “Maar verkiezingsonderzoek is nog niet één procent van onze omzet. En al zou dat veel meer zijn, dan nog zouden we geen resultaten aanpassen.”

PvdA-lijsttrekker J. Flink heeft inmiddels afstand genomen van een deel van de verklaring. Hij zegt de integriteit van Inter/View niet in twijfel te hebben willen trekken. Wel wijst hij erop dat het in Nederland ongebruikelijk is dat “politieke partijen zelf opiniepeilingen naar buiten brengen op een moment dat het hen goed uitkomt, om zo invloed uit te oefenen op de verkiezingsuitslag”. Hij spreekt hierbij van “een ongeschreven regel”. Volgens Flink zou het onderzoek al enige tijd geleden zijn uitgevoerd en pas nu met het oog op de verkiezingen naar buiten zijn gebracht.

Maurice de Hond van het bureau Inter/View bestrijdt dat. “Het onderzoek is twee weken geleden uitgevoerd en meteen daarna zijn de resultaten naar buiten gebracht.”