Ontsnapte tbs'sers gestraft

ANTWERPEN, 2 MAART. De rechtbank in Antwerpen heeft de twee zware criminelen die vorig jaar ontsnapten uit de Van Mesdagkliniek in Groningen, veroordeeld tot drie jaar cel. De 28-jarige Nederlander J. van Tamelen en de Duitser S. Kröger zijn schuldig bevonden aan het plegen van een gewelddadige overval op een ziekenfondskantoor in Hoboken.

Ook achtte de rechtbank het tweetal schuldig aan deelname aan een criminele organisatie. De rechtbankpresident noemde de twee 'gewetenloos, met geen enkel respect voor de medemens'. De officier van justitie had tegen de twee vier jaar cel geëist.

De ontsnapping uit de tbs-kliniek van de als gevaarlijk bekend staande criminelen, leidde vorig jaar oktober tot veel commotie. Minister Sorgdrager (Justitie) moest zich verantwoorden in de Tweede Kamer.

Zij was er niet van op de hoogte dat het tweetal binnen de kliniek was overgeplaatst naar een minder streng bewaakte afdeling. Uit onderzoek van de rijksrecherche bleek dat de twee bij hun ontsnapping uit het washok geen hulp van binnenuit hebben gehad.

Zij dineerden op de avond van hun ontsnapping in een restaurant in Groningen en vluchtten vervolgens naar het zuiden. Tien dagen later pleegden ze met twee Belgische handlangers de overval in Hoboken. Dezelfde dag kon een speciale eenheid van de Belgische rijkswacht hen echter arresteren.