Maurice Béjart veroordeeld wegens plagiaat

BRUSSEL, 2 MAART. De Franse choreograaf Maurice Béjart heeft een rechtszaak wegens plagiaat verloren. Vrijdag bepaalde een Brusselse rechter dat Béjart voor zijn ballet The Presbytery een tafereel uit het ballet De val van Icarus van choreograaf Frederic Flammand uit 1989 had gekopieerd. Het gaat om de scène waarin een engel op tv's als schoenen loopt.

Toch zal Béjart, die tot 1987 was verbonden aan het Theatre Royal de la Monnaie in Brussel en nu een eigen gezelschap in Lausanne heeft, zijn ballet niet wijzigen. De rechter bepaalde namelijk dat Béjart pas vanaf 6 maart zijn ballet zodanig moet veranderen dat van plagiaat geen sprake meer is. Maar de laatste voorstelling van The Presbytery, een ballet met aids als onderwerp, zal in Brussel op 5 maart plaats vinden en de uitspraak van de Brusselse rechter geldt niet buiten België.

Niettemin is Flammand tevreden. “Het was een principiële kwestie voor mij”, zei hij zaterdag in de Belgische krant La Libre Belgique. “Het is nu aan Béjart om te bepalen wat hij doet met de scène.” Béjart onkent dat er sprake is van plagiaat en heeft hoger beroep tegen de uitspraak van de Brusselse rechter aangekondigd. (AP)