Koers met tegenstrijdig gevoel op erepodium

VALENCIA, 2 MAART. Marko Koers dacht gisteravond in Valencia dat hij Nederland na lange tijd weer eens een atletiektitel zou bezorgen. Hij passeerde in de eindsprint van de 800 meter bij de Europese indoorkampioenschappen de grote favoriet Vebjorn Rodal, maar aan de andere kant van de Noor ging de Duitser Nils Schumann nog harder langszij. “Ik had zoiets van: shit, wat overkomt me nu”, zei Koers die genoegen moest nemen met een tweede plaats.

Het bezorgde hem meteen na de wedstrijd een tegenstrijdig gevoel. Een uur later nam hij zijn zilveren medaille in de hand en klapte kort in zijn handen. “Ik ben er hartstikke blij mee”, wist hij toen. Het was de eerste medaille in een groot kampioenschap voor Koers die op dit moment de kopman is van de Nederlandse atletiek. “Dit past in mijn carrièreplanning. Op het podium dacht ik: hier wil ik vaker staan.”

Het duurt waarschijnlijk wel een tijd voor Koers opnieuw zoveel kans heeft op een gouden medaille. De op de 800 meter ongenaakbare Wilson Kipketer is binnenkort weer van de partij. De voor Denemarken uitkomende Keniaan herstelt momenteel van malaria. Ook de sterke Duitser Motchebon ontbrak bij de EK. Op zijn pas 19-jarige landgenoot Schumann rekende vooraf niemand. “Ik had nog nooit tegen hem gelopen”, zei Koers. “Hij piepte er zo tussendoor. Zo heb je altijd verrassingen bij zo'n kampioenschap.”

Het zilver van Koers was de tweede Nederlandse EK-medaille van het afgelopen weekeinde. Zaterdag had Corrie de Bruin voor een grote verrassing gezorgd door derde te worden bij het kogelstoten. Zeven van haar tegenstanders hadden betere persoonlijke records dan de 21-jarige Nederlandse. Maar De Bruin verbeterde in Valencia tot vier keer toe haar nationale record. Haar 18,97 meter is 81 centimeter verder dan haar beste worp van 1997. “Maar ik had niet het idee: dit is extreem”, aldus De Bruin.

Ook van Stella Jongmans werd een medaille verwacht. Ze had aangetoond in goede vorm te zijn en bovendien ontbraken bij de EK vele toppers. Het werd een grote teleurstelling voor Jongmans, die op eenhonderdste van een seconde de derde plaats miste. De Haagse atlete was na afloop woedend op de Oostenrijkse Graf die haar in de laatste ronde op de hielen liep. “Zij heeft mij een medaille ontnomen, misschien wel de gouden”, brieste Jongmans. “Ik stond bijna stil en was helemaal uit mijn concentratie. Daarna ging verder alles mis.”

Op de 800 meter liet Ellen van Langen zaterdag verstek gaan bij de start van de halve finale. Een flinke griep had veel van haar krachten gevergd en na de serie voelde ze zich slap. Na een proefloopje voor de deur van haar hotel besloot Van Langen zich terug te trekken. Op haar kamer keek ze naar de race waarin ze had moeten lopen. Ze vond het “een rot gezicht” om haar baan leeg te zien, maar ze wilde niet voor spek en bonen meedoen. Van Langen gaat zich nu concentreren op het buitenseizoen.

Ook de talentvolle Gert-Jan Liefers haalde bij de mannen op de 800 meter de finale niet. Na zijn zege in de serie deed hij in de halve finale weer een dappere poging. Een versnelling van Rodal deed hem de das om. De 19-jarige Liefers werd vijfde, maar kan terugzien op een goed debuut bij de senioren. De meeste andere nieuwelingen in de Nederlandse ploeg presteerden in Valencia onder hun niveau.

Ester Goossens voldeed wel. Ze liep in de finale van de 400 meter een Nederlands record (51,82) en werd verdienstelijk vierde. Goossens stak na de finish uitbundig de handen in de lucht. “Misschien mag ik niet blij zijn met een vierde plaats, maar dat ben ik toch. De volgende keer wil ik een medaille.” Ook hordenloper Robin Korving liep een nationaal record: 7,66 in de serie. De finale haalde hij echter niet. Verspringster Sharon Jaklofsky faalde door drie keer fout te springen. Hetzelfde overkwam haar al in de olympische finale van Atlanta. “Een pijnlijke vertoning”, vond technisch directeur Bert Paauw.

Bij de Europese kampioenschappen in Valencia werden twee wereldrecords verbeterd. De Britse Ashia Hansen sprong bij het hinkstapspringen 15,16 meter en Arzhela Balakhonova uit Oekraïne haalde bij polsstokhoog 4,45 meter. Duitsland en Rusland wonnen det meeste medailles: twaalf.

    • Hans Klippus