Kempen: groei gaat door na winsthausse

AMSTERDAM, 2 MAART. Zakenbank Kempen & Co verwacht na de 84 procent groei van de netto winst in 1997 tot 55,5 miljoen gulden dit jaar opnieuw duidelijk hogere resultaten. Directievoorzitter J. Krant kwam vanochtend bijna superlatieven tekort om de explosieve groei van zakenvolume en resultaat te duiden.

Kempen is volgens Krant in omvang de vijfde bank in de aandelenhandel op de Amsterdamse effectenbeurs. Daarnaast is het bedrijf actief in financiële dienstverlening aan bedrijven en in vermogensbeheer (7 miljard gulden, een groei met 75 procent vorig jaar).

De beurshausse, de belangstelling bij particuliere en professionele beleggers voor aandelen en de fusies en ontvlechtingen in het bedrijfsleven, het leverde Kempen allemaal veel meer geld op.

De belangrijkste inkomstenbron, provisies in effectenhandel en vermogensbeheer, nam met 59 procent toe tot ruim 97 miljoen gulden. Het aantal medewerkers lag per jaareinde 54 hoger op een totaal van 172. De winst per aandeel steeg 77 procent naar 5,60 gulden, het dividend gaat een gulden omhoog naar 2,50 gulden.

Dit jaar verwacht Kempen een “duidelijk hogere” winst per aandeel, met name door de overname van Oudhof Effecten, een van de laatste zelfstandige middelgrote partijen op de beurs. Oudhof verdiende vorig jaar in zijn normale activiteiten 11 miljoen netto. Om de overname te financieren plaatst Kempen 1 miljoen nieuwe aandelen bij de eigenaren van het effectenkantoor, die 400.000 stukken doorplaatsen. Krant wilde niet zeggen tegen welke koers de aandelen worden uitgegeven. Vanochtend zakte de koers van Kempen 2,50 gulden naar 110,50 gulden.

De bank kijkt naar overnames van bedrijven of teams van specialisten in het vermogensbeheer in Luxemburg, Duitsland en Engeland.