Jeltsin ontslaat drie ministers

MOSKOU, 2 MAART. Drie Russische ministers zijn zaterdag per decreet door president Jeltsin uit hun functies ontheven. Donderdag al dreigde hij op een openbare en buitengewone zitting van regering en parlement “de schuldigen” aan de tegenvallende economische prestaties te straffen.

Maar halverwege de sessie liep Jeltsin boos weg, zonder de daad bij het woord te voegen. Er circuleerden namen van zes mogelijke zondebokken, geen van allen beleidsmakers op economisch gebied. Geofferd zijn de ministers Valeri Serov (belast met de banden met ex-Sovjet-republieken), Nikolaj Tsach (Transport) en Vladimir Kinelev (Onderwijs). Jeltsin ontslaat regelmatig leden van het kabinet. In 1997 kregen negentien ministers hun congé. Premier Tsjernomyrdin en zijn plaatsvervangers Anatoli Tsjoebias en Boris Nemtsov, die de economische koers uitzetten, hebben de verzekering gekregen tot 2000 aan te mogen blijven.