Italië wil nu 'open dialoog' Iran en EU

TEHERAN, 2 MAART. Het tijdperk van Iraanse steun voor terrorisme is voorbij, en het is tijd voor een “open dialoog” tussen Iran en de Europese Unie.

Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Lamberto Dini, gisteren gezegd na een ontmoeting in Teheran met zijn Iraanse ambtgenoot, Kamal Kharrazi. Italië is een van Irans belangrijkste handelspartners, en als zodanig een Europees bruggenhoofd.

Dini, de eerste hoge Europese regeringsfunctionaris die een bezoek brengt aan Iran sinds de EU vorige week een verbod op dergelijke bezoeken ophief, zei dat Iran evenmin nog een obstakel vormt voor het Arabisch-Israelische vredesproces. Hij begroette de “nieuwe koers” van Iran, en zei “uit te zien naar een open dialoog over alle kwesties van gemeenschappelijke zorg”. “Het is geen kritische dialoog - we weten dat die niet succesvol is gebleken”, aldus Dini.

De kritische dialoog was bedoeld om zaken aan de orde te stellen die de EU niet bevielen, zoals het Iraanse beleid ten aanzien van de rechten van de mens en het Iraanse doodvonnis tegen de Britse schrijver Salman Rushdie. De kritische dialoog werd vorig jaar afgebroken nadat een Duitse rechtbank het toenmalige Iraanse leiderschap had verantwoordelijk gesteld voor de moorden op vier Iraanse Koerden in Berlijn in 1992. Vorige week lieten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken weten dat positieve ontwikkelingen in Iran, met inbegrip van de verkiezing van Mohammad Khatami als president, een positieve reactie jegens dat land vereisten.

Kharrazi op zijn beurt verwelkomde de nieuwe opstelling van de EU jegens Iran en riep op tot bredere onderlinge uitwisselingen. “Het tijdperk van onderlinge kritiek is voorbij. Het is nu tijd om samen te werken”, zei hij.

Dini zei volgens het officiële Iraanse persbureau IRNA dat ook de Verenigde Staten, die officieel nog steeds een isolatiepolitiek jegens Iran voeren, hun standpunt zullen moeten aanpassen. Hij verwelkomde wat dit betreft Washingtons aanmoediging van vorige week aan Amerikaanse staatsburgers Iran te bezoeken. Dini spreekt vrijdag in Rome zijn Amerikaanse collega Madeleine Albright, en Iran zal dan zonder twijfel op de agenda staan. President Khatami heeft geweigerd de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de rechten van de mens, Mary Robinson, te ontvangen tijdens haar vandaag afgesloten driedaagse bezoek aan Iran. Robinson was in Iran voor een internationale bijeenkomst gewijd aan mensenrechten. Na gesprekken met hoge Iraanse functionarissen had Robinson gezegd de verzekering te hebben ontvangen dat het doodvonnis tegen Rushdie weliswaar onherroepelijk is, maar niet door Teheran zou worden toegepast, en gezegd dat Teheran nu bereid is over de mensenrechten te praten. Volgens diplomaten had dit tot grote woede geleid bij de conservatieve factie, waardoor Khatami haar niet meer zonder schade voor zijn positie kon ontmoeten. (Reuters, AP, AFP)