India telt de stemmen na twee weken kiezen

NEW DELHI, 2 MAART. Na twee weken van met aanzienlijk geweld omlijste parlementsverkiezingen is in India vanochtend een begin gemaakt met het tellen van de stemmen. De eerste uitslagen worden in de loop van de avond en morgen bekendgemaakt. Volgens de Kiescommissie hebben meer dan 300 miljoen Indiërs hun stem uitgebracht. Het electoraat bestaat uit ruim 600 miljoen mensen.

Bij tientallen bomaanslagen, schietpartijen en overvallen op stemlokalen zijn de afgelopen weken bijna 200 mensen, onder wie een aantal kandidaten en veel politiemensen, om het leven gekomen. Desondanks is de Kiescommissie tevreden over de “vreedzaam” verlopen parlementsverkiezingen.

De verkiezingen in India werden gespreid over verscheidene kiesdagen om de verplaatsing van veiligheidstroepen tussen de 543 kiesdistricten mogelijk te maken. In zes districten moet nog worden gestemd. De Kiescommissie begon vanochtend al met het tellen van de stemmen omdat de nationale begroting over vier weken afloopt. Tegen die tijd moet het nieuwe parlement zijn geïnstalleerd.

Volgens twee opiniepeilingen die in het weekeinde werden gepubliceerd heeft geen van de grote partijen een absolute meerderheid behaald. Vanochtend bleek volgens de uitslagen in een aantal kiesdistricten dat de nationalistische hindoepartij BJP vermoedelijk opnieuw de grootste partij zal worden. Volgens een peiling krijgen de BJP en een tiental kleinere partijen te samen 252 van de 545 zetels. Een andere peiling hield het op slechts 208. Volgens die peiling zou de Congrespartij zelfs de grootste partij worden, met ongeveer 170 zetels. Ook de Congrespartij heeft met verschillende andere partijen een verbond gesloten voor de verkiezingen. Te samen blijft dit Congres-blok echter onder de 200 zetels, aldus de peilingen.

Ook al wordt de BJP de grootste partij, dan is het nog onzeker of de partij genoeg kleinere partijen bereid zal vinden om deel te nemen aan de regering. Veel kandidaat-partijen zijn bang dat India onder een BJP-regering meer spanningen zal zien tussen hindoes en de meer dan 100 miljoen moslims in India.

Een andere mogelijke coalitie is die tussen de Congrespartij, waarvoor Sonia Gandhi campagne voerde, en de coalitiepartijen van het Verenigd Front. Beide partijen behalen vermoedelijk samen een meerderheid. Probleem is echter dat de Congrespartij de laatste twee regeringen van het linkse Verenigd Front liet vallen. Het Verenigd Front, de laatste keer onder leiding van premier I.K. Gujral, regeerde met gedoogsteun van de Congrespartij. Eind november eiste de Congrespartij echter dat de regering een van de veertien coalitiepartijen liet vallen naar aanleiding van een rapport over de moord op oud-premier Rajiv Gandhi, in 1991. Toen de Verenigd Front-regering daar niet op inging, zegde de Congrespartij haar steun op. Daarop diende Gujral zijn ontslag in en werden voor de tweede keer binnen twee jaar verkiezingen uitgeschreven.

    • Rob Schoof