HIRSHHORN

Philippe Hirshhorn speelt Beethoven, Berg en Paganini. Cyprès CYP 9605 (2 cd).

In 1967 won de Letse violist Philippe Hirshhorn het Brusselse Koningin Elisabeth Concours. Zijn landgenoot Gidon Kremer won de derde prijs. Kremer werd wereldberoemd, maakte meer dan honderd plaatopnamen en werd vanwege zijn buitengewone capaciteiten en activiteiten onlangs in het Amsterdamse Concertgebouw nog geëerd met een 'Edison Extraordinaire'.

Hirshhorn, die zó streng oordeelde over zijn eigen prestaties, dat hij geen enkele opname goed genoeg vond, maakte geen platen. Hij gaf wel concerten, maar zijn carrière glansde niet als die van een concourswinnaar. Voor een wereldcarrière moet men, behalve over een wereldtalent, ook beschikken over andere persoonlijke en psychische eigenschappen. In een tv-programma over 'mislukte' concourswinnaars bleek hij totaal ontgoocheld, nauwelijks in staat om er ook maar iets over te zeggen. Hirshhorn overleed in 1996 in Brussel, slechts 50 jaar oud, aan een hersentumor.

België, waar Hirshhorn zich in 1973 definitief had gevestigd, eert de violist nu met een dubbel-cd met hoogst opmerkelijke live-opnamen van drie vioolconcerten, ook alle in België gemaakt. Het Vioolconcert van Beethoven speelt in de lyrische opvatting van Hirshhorn op de grens van classicisme en romantiek. Het Vioolconcert van Berg wordt op indrukwekkende wijze door Hirshhorn gespeeld met een vervoerende verinnerlijkte combinatie van emotionaliteit en expressie.

De vroegste opname, die van het Eerste vioolconcert van Paganini waarmee Hirshhorn in 1967 het Elisabeth Concours won, was vroeger ooit op lp verschenen, maar was een nauwelijks verkrijgbaar collectors item geworden. Nu klinkt die Paganini zómaar op cd. De uitvoering, zondermeer 'historisch' te noemen, is fenomenaal: een samengaan van muzikaliteit en een ongelooflijk spectaculaire virtuositeit, gespeeld met enorm bravoure en zelfvertrouwen. Als men dit hoort, kan men het niet anders dan volkomen eens zijn met de jury van destijds: de absolute winnaar was Hirshhorn.

    • Kasper Jansen