Graanvoorraad bijna op; Noodkreet Noord-Korea over voedsel

SEOUL/TOKIO, 2 MAART. Noord-Korea heeft vanochtend opnieuw de alarmbel geluid over de dramatische voedselsituatie in het land. Volgens het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA zullen over twee weken de graanvoorraden voor de 22 miljoen inwoners op zijn.

De bevolking in Noord-Korea wordt al sinds 1995 bedreigd door hongersnood, toen grote delen van de oogst werden vernield door overstromingen. Ook in de jaren daarna ging een groot deel van de landbouwproduktie verloren door overstromingen en droogte.

In de afgelopen maanden is de situatie zo nijpend geworden, dat de regering in Pyogyang gedwongen werd de toch al minimale rantsoenen verder te verminderen. In januari was nog 300 gram graan per persoon beschikbaar, en afgelopen maand nog maar 200 gram. “Zelfs als er deze maand slechts 100 gram (per persoon) wordt verdeeld, zal de graanvoorraad - die begin januari nog 167.000 ton bedroeg - medio maart uitgeput zijn”, aldus een door het persbureau KCNA geciteerde Noord-Koreaanse functionaris, die is belast met het herstel van de schade die door de overstromingen is berokkend.

Volgens de woorvoerder hebben “achtereenvolgende jaren van natuurrampen grote klappen toegebracht aan de Noord-Koreaanse economie, met zeer ernstige gevolgen die nu nog steeds voelbaar zijn. Vooral de agrarische sector is zwaar getroffen, waardoor het probleem van de voedselvoorziening acuut blijft”.

De noodkreet komt niet als een verrassing, en volgens analisten zijn de nieuwe cijfers die de Noord-Koreaanse overheid naar buiten brengt, in lijn met eerdere prognoses. Vorig jaar heeft Noord-Korea een soortgelijke verklaring doen uitgaan. Alleen is de toonzetting deze keer sterker, zo is hun oordeel.

Afgelopen maand al deed het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) een oproep tot internationale steun aan herstel van de voedselproduktie in Noord-Korea, terwijl het Wereld Voedsel Programma van de VN (WFP) in januari aankondigde opnieuw noodhulp naar het land te zullen sturen. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, hebben inmiddels positief op dat initiatief gereageerd en toegezegd voedsel te zullen sturen. (AFP, Reuters)