Glansrijke rentree hockeyer Shahbaz

ROTTERDAM, 2 MAART. Ruim zeventien maanden na zijn afscheid van de internationale velden heeft Shahbaz Ahmad aangetoond nog altijd een van 's werelds beste hockeyers te zijn. Bij zijn rentree in de nationale ploeg van Pakistan leidde de 33-jarige vedette zijn land zaterdag naar een 4-1 overwinning in de eerste van acht beladen oefeninterlands tegen aartsrivaal India. In een volgepakt stadion in Peshawar scoorde Shahbaz één keer en stond hij aan de basis van twee overige treffers.

Zowel pers als publiek was na afloop vol lof over het wervelende optreden van The man with the electric heels, die tot de winterstop in de Nederlandse hoofdklasse furore maakte bij Oranje Zwart. “Hij was groots”, constateerde aanvoerder Tahir Zaman. De zwager van de 220-voudig international haalde hem onlangs over om terug te keren in de nationale selectie.

Pakistan nam na zeventien minuten de leiding door een treffer van spits Kamran Ashraf, na een weergaloze solo van Shahbaz. Vlak na rust bouwde de thuisploeg de voorsprong uit. Met een uitgekiende push gaf Shahbaz zijn rentree extra glans. Zaman en Ashraf tekenden voor de overige doelpunten van Pakistan, waarna Ramandeep Singh de eer voor India redde door in de slotminuut een strafbal te benutten. Het duel stond onder leiding van het Nederlandse arbitrale duo Elders en Von Reth.

Pakistan verdedigt over ruim twee maanden in Utrecht de wereldtitel die het drie jaar geleden onder aanvoering van Shahbaz won in Australië ten koste van Nederland. De testserie tegen buurman India geldt als de eerste aanzet naar het WK. In Rawalpindi treffen beide ploegen elkaar vandaag voor de tweede ontmoeting uit de serie van acht. Donderdag staat in Lahore het derde duel op het programma, twee dagen later gevolgd door het vierde in Karachi. Op 17 maart wordt de serie voortgezet in India. In de Nederlandse hoofdklasse klom Bloemendaal van de zesde naar de vierde plaats door een 4-3 zege op Kampong, een directe concurrent voor een plaats in de play-offs. Koploper HGC kwam niet verder dan 1-1 tegen degradatiekandidaat Tilburg, maar was al zeker van de nacompetitie. In de vrouwencompetitie dwong landskampioen HGC in navolging van koploper Amsterdam plaatsing af voor de play-offs. Op de negentiende speeldag won de titelhouder met 1-0 van Pinoké. Den Bosch en Kampong zijn de andere gegadigden voor de strijd om de landstitel, na het verrassende verlies (1-0) van Laren bij het modale MOP.