Experimenten geven Feyenoord een nieuw gezicht

ROTTERDAM, 2 MAART. Foppe de Haan was sikkeneurig na de 2-0 nederlaag tegen Feyenoord. Maar tijdens de persconferentie, zittend achter dezelfde tafel als Leo Beenhakker, kon de oefenmeester van Heerenveen het niet laten om op te merken: “We zijn vandaag geslagen maar niet verslagen. Jullie zijn nog niet van ons af.”

De achterhoedegevechten om Europees voetbal in het kielzog van Ajax en PSV zijn losgebarsten. Feyenoord heropende gisteravond met nieuw elan de strijd om een van de beschikbare UEFA-Cupplaatsen - of misschien wel meer. Vooral in het het eerste half uur voetbalde de Rotterdamse ploeg zoals het legioen dat graag ziet: aanvallend, agressief en productief. Die frisse aanpak leidde in een tijdsbestek van vier minuten tot een 2-0 voorsprong.

Hoewel Heerenveen zich in de tweede helft herstelde kwam in die stand geen verandering meer. Door deze overwinning verkleinde Feyenoord de marge met de Friezen tot twee punten. Coach Leo Beenhakker was ook tevreden over het welslagen van enkele experimenten. Drie nieuwe gezichten bij Feyenoord doorstonden een zwaar toelatingsexamen. De negentienjarige René Bot van de eigen jeugdopleiding deed het niet slecht als rechtsback, hoewel hij wat onbesuisd met een sliding een strafschop veroorzaakte die overigens door Dudek werd gestopt.

Op het middenveld liet de eveneens negentienjarige Christian Gyan een nog betere indruk achter. De wijze waarop de Ghanees bijvoorbeeld in de eerste helft Jan de Visser met een korte versnelling het nakijken gaf, vormde het bewijs van zijn potentiële kwaliteiten. Met Gyan heeft Feyenoord een gelovig mens binnen de gelederen gekregen. Elke morgen staat hij om zes uur op om God te danken. Dan bidt hij ook voor Feyenoord. Dat het maar snel weer de beste club van Nederland mag worden.

Aan het begin van het seizoen werd Gyan, die dacht dat er in Nederland alleen maar Engels werd gesproken, door Feyenoord gestald bij satellietclub Excelsior. Dat was even slikken, want de club uit Kralingen speelt al jaren in de kelder van het betaalde voetbal. Maar zijn vader gaf hem een bemoedigende klop op de schouder. En hield hem voor dat dit een test van God was, zoals ook Mozes op de proef werd gesteld voordat hij wonderen kon verrichten. Daarna ging Chris Gyan lachend naar sportpark Woudestein.

Met de tram, want een auto heeft hij nog niet. Tot hij eind vorig jaar na een aantal wedstrijden te zijn gevolgd door Beenhakker werd overgeheveld naar De Kuip. Uiteraard zal de rol van voormalig Excelsior-trainer John Metgod hierin niet onbelangrijk zijn geweest. Tegen FC Twente viel Gyan al goed in, toen centraal in de defensie. Maar gisteren kon hij als rechtshalf in een beter draaiend elftal wat meer van zijn talenten laten zien.

Ook het eerste optreden van Bonaventura Kalou uit Ivoorkust smaakte naar meer. Als vervanger van Georgi Demetradze liet de Afrikaan in ieder geval zien over snelheid, inzicht en een goede traptechniek te beschikken. Koud dertien minuten in het veld ramde hij de bal uit een moeilijke hoek op de paal. Even later gaf hij tussen twee Friezen door Van Bronckhorst een fraaie scoringskans. En een minuut voor tijd was Kalou weer dicht bij een treffer met een strak schot in de korte hoek.

De sierlijke voetballer vertelde na afloop dat hij even geïmponeerd was geweest door de entourage. Nog nooit had hij voor zoveel toeschouwers in zo'n groot stadion gespeeld. “Want dat bestaat in mijn land niet.” Wellicht daardoor liet hij de eerste ballen van zijn voet springen. Maar daarna stemde zijn optreden Beenhakker tot tevredenheid. “Het is een groot talent, maar dat wil niet zeggen dat hij er ook komt”, waarschuwde Beenhakker voor al te veel optimisme. “Hij gedijt het beste achter de spitsen. Door de inbreng van spelers als Kalou wordt het aanzien van ons voetbal verbeterd. Daar hebben we hard aan gewerkt.”

Beenhakker werd gedwongen een aantal jonge spelers in te zetten omdat hij voor het duel met Heerenveen zes basisspelers miste. Cruz, Bosvelt en Schuiteman waren geschorst. Fräser, Van Wonderen en Sanchez zijn nog steeds geblesseerd. Beenhakker, die vorige week met het bestuur van Feyenoord overeenkwam dat hij ook volgend seizoen het eerste elftal in De Kuip blijft leiden, moest tevens schuiven met een paar vaste krachten. Van Gobbel kwam in het centrum van de verdediging te staan, Picun op het middenveld en Kornejev in de spits.

De Rus deed dat tot groot genoegen van het publiek. Kornejev, onder Beenhakker nog vaker een reserve dan onder het bewind-Haan, heeft inmiddels laten doorschemeren dat zijn geduld bij Feyenoord begint op te raken. In de spits zal hij in de volgende wedstrijd zeker niet meer terugkeren. Beenhakker liet er gisteravond geen twijfel over bestaan dat Cruz na zijn schorsing weer op z'n oude stek speelt. “De dramatiek van mijn vak is dat je niet altijd de beste spelers kunt opstellen”, zo dekte Beenhakker zich al vast in. “Kornejev is een heerlijkheid om te zien. Maar je moet mij eens vertellen hoe ik hem en Sanchez op hetzelfde middenveld kan laten spelen. Want daar praten we over.”

Foppe de Haan heeft het kennelijk ook moeilijk met het maken van keuzes. Hij liet de sterke middenvelder Ebiede in de eerste helft op de bank zitten. “Want ik weet van de trainingen dat hij nog geen hele wedstrijden kan spelen. Hij is te lang in Afrika geweest en kampte geruime tijd met een blessure.” Ook rechtsbuiten Talan mocht pas in de tweede helft opdraven en toen ging Heerenveen ineens met twee in plaats van drie spitsen spelen. Daarvoor moest Pahlplatz wijken, ondanks zijn goede spel.

Cruciaal was na rust de gemiste strafschop van Jan de Visser die de bal veel te slap inschoot. Maar Heerenveen verloor de wedstrijd vooral in de beginfase. Met opgestroopte mouwen drong Feyenoord zijn tegenstander toen terug op eigen helft. Heerenveen, dat vooraf waarschijnlijk had getekend voor een gelijkspel, leed het nodige balverlies en gaf te veel ruimte weg. Feyenoord kwam op voorsprong dankzij treffers van Henk Vos (sterke kopbal maar slecht gedekt door Klompe en Straal) en Van Bronckhorst (prachtige vrije trap via de lat en de schouder van Vonk in het net).

De Haan praatte niettemin achteraf met enige trots over doelman Hans Vonk. De in Zuid-Afrika geboren doelman, die onlangs werd benaderd om voor het nationale team van Zuid-Afrika uit te komen, kan volgens zijn trainer ook zo in het Nederlands elftal nu Ed de Goey bij Chelsea uit de gratie lijkt te zijn geraakt. “Vonk deed vanavond helemaal niets fout. Hij is na Van der Sar de beste keeper van Nederland. En dus ook beter dan Ruud Hesp van Barcelona.”

    • Erik Oudshoorn