Eerherstel voor zieke burgemeester

GOIRLE, 2 MAART. P. van den Baar (57) is per 9 maart benoemd tot waarnemend burgemeester van Ootmarsum in Overijssel. Hij volgt J. Verbeeten op, die vandaag aantreedt als burgemeester van Sint Anthonis. Van den Baar was acht jaar lang burgemeester van het Brabantse Goirle, maar meldde zich in juli van het vorige jaar ziek na conflicten met de gemeenteraad en ambtenaren.

Van den Baar noemde zijn benoeming in Ootmarsum vanochtend desgevraagd “een rehabilitatie”. Hij raakte afgelopen zomer in opspraak door de zogeheten aanbestedingsaffaire in Goirle. Het bureau Bakkenist maakte op verzoek van de gemeenteraad een rapport, waarin het vaststelde dat Van den Baar en zijn bestuurders “erg ontvankelijk” waren voor de lobby van huisaannemer Paulissen.

PvdA'er Van den Baar zei vanochtend dat “de vliegende passanten” van Bakkenist “van alles door elkaar haalden”. “De gemeente betaalde drie ton voor het onderzoek. Hadden ze een ton méér neergeteld, dan had het rapport zorgvuldig kunnen zijn.” Van den Baar zegt dat hij in Ootmarsum blijft totdat is beslist over herindeling, waarbij Ootmarsum (ruim 5.000 inwoners) mogelijk wordt samengevoegd met Weerselo en Denekamp. Het salaris van Van den Baar ligt in Ootmarsum aanzienlijk lager dan in Goirle (19.000 inwoners), “maar Goirle betaalt het verschil bij”, aldus Van den Baar.