...EEN FIETSEND POLITICUS KOMT ZELDEN ALLEEN...

“Wim Kok moest even uit fietsen”, vertelde Annemarie Jorritsma plagerig op de bijeenkomst in Zwolle waar Bolkestein zijn bad-verhaal deed. De minister van Verkeer en Waterstaat vertelde hoe Kok tijdens de broodjespauze van één van de wekelijkse ministerraden plotseling verdween om een rondje op het Binnenhof te fietsen voor een promotiefilmpje. “Sloeg hij links of rechts af?” interrumpeerde Bolkestein haar. “Voor deze gelegenheid rechts”, antwoordde Jorritsma.

Wie dezer dagen fietsende politici zoals Wim Kok tegenkomt, doet er goed aan nog maar even niet over te steken. Dikke kans dat hij of zij anders wordt overreden door een camerawagen die de fietsende VIP achtervolgt. De activiteit vormt een rijke bron voor de beeldvorming van leiders die als degelijk, betrouwbaar en Dreesiaans willen overkomen. Terwijl Amerikaanse leiders zoals Bush en Clinton het liefst joggend of golfend door het televisiebeeld gaan, kiest de Nederlandse politiek massaal voor de tweewieler.

Elco Brinkman, dankbaar doelwit van imagologen, sierde menige foto op het rijwiel langs de Zijl in Leiden, liefst tegen de wind in natuurlijk. En Dries van Agt, vorige week met De Hoop Scheffer op campagne in Nijmegen, werd door sommige voorbijgangers niet herkend als ex-premier, maar wel als prominent wielrenner en bezoeker van de Tour de France.

Na het vertrek van Brinkman uit de landspolitiek is het schaatsen in opkomst onder christen-democraten. Opvolger Heerma gebruikte de ijssport om er het plattelandsimago van zijn partij mee te onderstrepen. Vergeefs schaatste hij in de winter van 1996 zeven rondjes over de Hofvijver die grenst aan het Torentje van Wim Kok. Dat het gebouwtje naar de bijbelse analogie van de torens van Jericho niet omviel, kwam de oppositie-man duur te staan: Heerma moest even later het veld ruimen.

Zijn opvolger De Hoop Scheffer, hockeyer en jogger, leek zich tot nog toe vooral op die tweede activiteit te laten voorstaan. Om zijn naamsbekendheid te vergroten, liet hij honderden NS-stations met zijn blote benen en jogging-outfit opsieren. Twee weken geleden meldde ook hij zich aan het schaatsfront. Met de schaatsen ondergebonden voor een rondje in het Friese Thialf-stadion verscheen hij op de voorpagina van een landelijke ochtendkrant. Overigens was de vraag of de plaat onderdeel vormde van decampagnestrategie van de christen-democraten. De hanghouding tussen twee CDA-dames die de Hoop Scheffer overeind hielden, verried meer onhandigheid dan superieure ontspannenheid.