DIE ZEIT

Wat moet de voetbalclub SV Meppen uit het zuidwesten van 'Schröderland', zoals de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen wel wordt aangeduid, met een sterspeler als Ronaldo? Niets, want “een ster verstoort de verhoudingen in een elftal”, aldus SV Meppen-voorzitter Gehrmann in het weekblad Die Zeit.

Voor het weekblad is die uitspraak een metafoor voor de situatie bij de West-Duitse sociaal-democraten. Ook de SPD is bang dat 'een ster' de zaken in de partij op hun kop zet. “SV Meppen vindt het allang goed als ze zich weet te handhaven, terwijl Schröder absoluut naar de eredivisie wil”, constateert Dirk Kurbjuweit in een uitgebreide verkiezingsreportage, die hem van Meppen, via Papenburg en het Waddeneiland Juist naar Bad Hartzburg, Göttingen en Gartow brengt. De kiezers van Nedersaksen hebben Gerhard Schröder inmiddels de overwinning bezorgd en daarmee benoemd tot uitdager van bondskanselier Kohl bij de komende Bondsdagverkiezingen.

Elizabeth Pond stelt zich de vraag hoe het komt dat de Verenigde Staten zo cynisch aankijken tegen het proces van de Europese eenwording. Een supermacht kan kennelijk niet geloven dat kleine staten vrijwillig een deel van hun nationale soevereiniteit opgeven. De Verenigde Staten onderschatten naar haar oordeel de eenheidsbevorderende kracht van de dagelijkse samenwerking in Europa op terreinen als drugssmokkel en passencontrole. Bovendien is pessimisme in de politiek nu eenmaal gemakkelijker dan optimisme, zeker als het om zoiets als de Europese eenwording gaat. Ze vreest overigens niet dat dit Amerikaanse cynisme zal leiden tot een verbreding van de Atlantische kloof.