Den Haag; Kiezer en politici willen minder belastingen

DEN HAAG, 2 MAART. Een harde wind blaast door de Grote Marktstraat in Den Haag. Het winkelend publiek vindt op de eerste winkelzondag van de maand beschutting achter de grote wanden die de bouwwerkzaamheden voor de tramtunnel afschermen. Met enig duw- en trekwerk worden tassen met boodschappen door de stad gemanoeuvreerd. In het hart van Den Haag gaapt vlak voor de verkiezingen nog een grote wond. De politieke partijen laten zich er tijdens de laatste campagnedagen niet zien.

De gemeenteraadscampagne speelt zich in Den Haag vooral af in kleine zaaltjes in de wijken. Zo sloot de PvdA gisteren de campagne af in 'haar' Schilderswijk. Den Haag moet volgens de partij een multiculturele stad zijn waar de verschillende culturen elkaar respecteren, zo luidt een van de boodschappen aan de bewoners van de wijk. De VVD foldert op zaterdagmiddag in een winkelcentrum in de wijk Bohemen. Daar waar het gemiddelde inkomen aanzienlijk hoger ligt dan in de Schilderswijk.

Als de peilingen in Den Haag uit zouden komen boeken met name de VVD (nu negen zetels) en de SP (nu één zetel) een forse winst. De PvdA en het CDA moet ongeveer rekenen op een zelfde aantal zetels als in 1994, respectievelijk negen en zeven. D66, nu zeven zetels en vertegenwoordigd in het college, lijkt de grote verliezer te gaan worden. Nieuwe kleinere partijen zoals de Stadspartij en de Politieke Partij Scheveningen zullen waarschijnlijk net voldoende aanhang hebben voor een zetel.

Nu zitten VVD, PvdA, CDA en D66 samen in het college, maar een herhaling van die coalitie lijkt niet waarschijnlijk. VVD en PvdA proberen de laatste dagen de strijd wat op te voeren. Zaterdag zette journalist Henk Kool van Radio West - als kandidaat nummer acht op de lijst van de PvdA - op TV West de aanval in. Hij noemde de VVD een partij van “ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken”. Een sociaal gezicht ontbreekt bij de VVD, zei Kool.

Coalitiegenoot VVD reageerde verontwaardigd op de uitlatingen van Kool. “Nee, niet zo handig van de PvdA om zich zo tegen ons te richten”, zegt Henk-Jan Meijer, wethouder van verkeer en vervoer. “We zullen in Den Haag waarschijnlijk de grootste worden, misschien worden ze wat zenuwachtig bij de PvdA.” Toch zou de VVD volgens Meijer het liefst een college vormen samen met de PvdA.

De afgelopen vier jaar is in de gemeenteraad meest gesproken over de vernieuwing van de stad en de bereikbaarheid ervan. De aanleg van de tramtunnel, opengebroken straten, nieuwe gebouwen die uit de grond worden gestampt en de onbereikbare binnenstad spelen zeker een rol bij de verkiezingen, maar de bestrijding van de criminaliteit is de eerste zorg van de kiezers.

De VVD onder leiding van wethouder Louise Engering (financiën) grijpt het thema dankbaar aan. “Het veiligheidsgevoel van de burgers moet worden verhoogd en geweld op straat moet intensief worden bestreden”, zo vindt de VVD. De PvdA wil de criminaliteit 'wijkgericht' bestrijden, D66 wil meer politie en handhavingsteams en CDA wil onveilige plaatsen inventariseren in een 'enge-plekkenplan'.

Over één ding zijn alle partijen in Den Haag het in ieder geval eens. De gemeentelijke belastingen moeten fors naar beneden. Daar zullen de kiezers niets op tegen hebben.

Veel aandacht is er in Den Haag echter niet voor de raadsverkiezingen. De strijd om te overleven van de regionale zender TV West leeft meer bij de bevolking. Geen enkele partij zal het in haar hoofd halen zich tegen het verliesgevende station te keren. Ze maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid om via spotjes verkiezingspropaganda uit te zenden. Het opengebroken centrum komt daar niet in voor.

    • Koen Greven