De Loor houdt traditie in ere bij NK allround

In Deventer schaatste Barbara de Loor zich gisteren naar het zilver bij de NK allround. Pas op de afsluitende 5.000 meter verzekerde ze zich van een startbewijs voor de WK. 'Barbara is iemand van het laatste nippertje.'

DEVENTER, 2 MAART. Langs de winderige ijsbaan De Scheg in Deventer blafte een malthezer leeuwtje schaatsster Barbara de Loor toe. “Murphy is haar mascotte. Je ziet het, het heeft wel geholpen”, zei haar moeder Cécile, die de hele dag met de hond op haar arm rond liep.

De Loor verzekerde zich afgelopen weekeinde van de tweede plaats op de NK allround in Deventer, achter Tonny de Jong. De schaatsbond wees haar daarom aan voor de WK allround die over twee weken in haar woonplaats Heerenveen worden gehouden. Zoals wel vaker dit seizoen was deelname aan een groot toernooi pas op de valreep verzekerd.

De 23-jarige De Loor stelde het WK-ticket pas veilig na een uitstekende vlakke rit op de afsluitende 5.000 meter. Ze moest ruim zeventien seconden goed maken op concurrente Sandra Zwolle uit de sprintkernploeg. Het werden er twintig. Bondscoach Sijtje van der Lende speelde in de slotrit tussen Zwolle en haar pupil De Jong een tactisch spelletje. “Ik liet Tonny niet zo snel van start gaan. Na een paar ronden zette ze een demarrage in en lag Zwolle meteen honderd meter achter.” Zwolle verloor twee seconden per ronde op het schema van De Loor.

De Jong prolongeerde in Deventer haar nationale titel en verdiende daarmee de tweede startplaats op de WK. Annamarie Thomas ontbrak in Deventer, maar was al eerder aangewezen. Toen coach Van der Lende na afloop meldde dat ook De Loor in Heerenveen mag schaatsen, verscheen een glundering in de ogen van haar pupil. “Dat wordt dan een mooie thuiswedstrijd.”

Wisselvalligheid kenmerkt het seizoen van De Loor tot dusverre. Tijdens de NK afstanden van twee maanden geleden wist ze geen van haar drie nominaties (1.500, 3.000 en 5.000 meter) voor de Olympische Winterspelen te verzilveren. In een fictief totaalklassement eindigde ze op de vierde plaats. Net niet genoeg voor een ticket naar het EK in Helsinki. Maar nog geen 24 uur voor het begin van de titelstrijd in Finland werd ze vanuit het Zuid-Duitse Inzell opgetrommeld om alsnog aan de start te verschijnen. Debutante Sandra 't Hart had wegens maagklachten het vliegtuig naar Nederland genomen. “Onvoorbereid werd ik toch nog zesde”, zei De Loor.

De Heerenveense trainde in Inzell voor de wereldbekerwedstrijden in Innsbruck. Daar had ze een laatste kans op een startbewijs voor de Olympische Spelen in Nagano. Op haar favoriete vijf kilometer werd ze negende, terwijl een plaats bij de eerste acht nodig was. Een dag later kwalificeerde ze zich op de 1.500 meter. “Barbara is iemand van het laatste nippertje”, zei Van der Lende.

In Nagano stelde De Loor teleur op de 1.500 meter (22ste). Op de laatste afstand van het olympische schaatstoernooi, de 5.000 meter, mocht ze rijden omdat de zestiende plek van De Jong op de 3.000 meter precies genoeg was voor een derde startbewijs voor Nederland. De Loor verraste door vierde te worden, voor De Jong en Zijlstra. Ze schaatste ruim vijftien seconden van haar persoonlijk record af, zeventiende te weinig voor het brons.

Op de halfoverdekte schaatsbaan in Deventer zag het er na de eerste dag niet naar uit dat De Loor zich zou plaatsen voor het WK allround. Sandra Zwolle won de 500 meter met twee seconden voorsprong op De Loor (vijfde), omgerekend naar de vijf kilometer is dat twintig seconden. “Barbara moet wel een verschrikkelijk goede 1.500 en 5.000 rijden, wil ze nog tweede kunnen worden”, stelde bondscoach Van der Lende.

Zwolle, die zes jaar geleden voor het laatst een vijf kilometer reed, toonde zich een goed verliezer. “De Loor heeft zich met haar goede 5.000 meter terecht geplaatst voor het WK.” Als de sprintster toch tweede was geëindigd, had ze wel in Heerenveen de schaatsen ondergebonden. De Loor had daar genoegen mee genomen. “Dan had ik eens een vrij weekend gehad in dit zware seizoen. Na Nagano had ik het wel even gehad.”

De NK allround was de zoveelste kwalificatiewedstrijd dit schaatsseizoen waar De Loor zich voor moest oppeppen. En ze heeft er nog twee voor de boeg. Komend weekeinde moet ze tijdens wereldbekerwedstrijden in Inzell op de 1.500 en 3.000 meter een plaats afdwingen voor de finale in het Amerikaanse Milwaukee. Daar zijn tickets voor de WK afstanden in Calgary (27-29 maart) te verdienen.

De Loor vindt dat selectiewedstrijden voor een groot toernooi niet op een baan mogen worden gehouden, waar de wind vrij spel heeft. “Het is rot om zo een race op te bouwen.” Ze kan beter uit de voeten op een overdekte ijsbaan. Op het WK in het Thialfstadion in Heerenveen mag ze dat over twee weken bewijzen.

    • Maarten van Helvoirt