CU-BOP CITY BIG BAND

Cu-Bop City Big Band: Moré & More (TamTam 2535563). Distr. VIA

Een big band oprichten doe je niet één keer maar (als het meezit) elk jaar weer, want voor een continu bestaan is zo'n band te duur. Dat geldt zeker voor de twintig koppen tellende Cu-Bop City Big Band van slagwerker Lucas van Merwijk die bij elke wederopstanding een nieuwe gast presenteert. Maakte vorig jaar de Cubaanse trompettist 'Chocolate' Armenteros een tournee met de band, aan Moré & More, de tweede cd, wordt meegewerkt door de Colombiaan Edy Martinez. Hij speelt alle piano-partijen, daarnaast maakte hij nieuwe arrangementen voor het repertoire van de legendarische zanger/bandleider Edy Moré aan wie deze cd zijn naam dankt.

Het resultaat is, wat het sectie-werk aangaat, zeker bevredigend. Maar men moet erg van zangeres Yma America houden om deze cd aan het hart te drukken; zij is namelijk de voornaamste solist. Daarbij geven de opnamen slechts bij benadering weer hoe dynamisch deze band kan klinken. De echte aficionado kent het verschijnsel; om big bands in al hun volheid te beleven, van diep en donker tot fel en flitsend, moet je ze 'live' in een grote ruimte horen. Van 5 t/m 8/3 kan dat in Roermond, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

    • Frans van Leeuwen