César voor film van Alain Resnais

PARIJS, 2 MAART. De film On connaît la chanson van de Franse cineast Alain Resnais (75) heeft zaterdagavond in Parijs de César voor de beste Franse film gekregen. Luc Besson is uitgeroepen tot beste regisseur.

Resnais' film kreeg in totaal zeven Césars, de Franse tegenhanger van de Oscar, ondermeer voor de beste acteur en het beste scenario. Zijn komedie was in twaalf categorieën genomineerd. In On connaît la chanson (Altijd hetzelfde liedje) beeldt Resnais de gemoedstoestand van zijn hoofdpersonen uit aan de hand van bekende liedjes. Vorige week won hij op het Filmfestival van Berlijn een Zilveren Beer voor zijn hele oeuvre. Het is de derde keer in zijn loopbaan dat Resnais de César voor de beste film krijgt. Eerder won hij met Providence (1977) en Smoking/No smoking (1994).

Luc Besson werd uitgeroepen tot de beste regisseur voor de science-fictionproductie The Fifth Element. De film kreeg tevens twee Césars voor het decor en het camerawerk. De Britse film Brassed Off van Mark Herman is voor de Fransen de beste buitenlandse film van het jaar. De circa drieduizend kiesmannen van de Franse filmacademie hadden voornamelijk publiekssuccessen voor de prijzen gekozen. Twee Amerikaanse acteurs, Michael Douglas en Clint Eastwood, ontvingen een ere-César. De Frans-Zwitserse regisseur Jean-Luc Godard kreeg er een ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de Nouvelle Vague-stroming in de Franse cinema. (ANP, AFP, DPA)