Arveladze's trefzeker voor Ajax en NAC

ROTTERDAM, 2 MAART. De Georgische voetbaltweeling Arcil en Shota Arveladze heeft dit weekeinde wederom uitgeblonken in de eredivisie. Arcil maakte gistermiddag een zuivere hattrick voor NAC tegen FC Utrecht (3-1). In de slotfase kreeg hij een rode kaart, waardoor hij het komende bekerduel tegen zijn broer moet missen. Shota maakte zaterdagavond twee treffers voor Ajax tegen NEC (3-0) en heeft inmiddels dertien keer gescoord in de eredivisie. Zijn broer staat op tien doelpunten.

Nadat Arcil Arveladze in stadion Nieuw Galgenwaard wegens twee gele kaarten uit het veld was gestuurd, werd hij in de kleedkamer per mobiele telefoon gebeld door Shota, die zich op dat moment met de selectie van Ajax op trainingskamp in Callantsoog bevond. De ene broer werd getroost door de andere broer. Volgende week woensdag spelen Ajax en NAC in de kwartfinale voor de KNVB-beker. Arcil Arveladze wordt door de tuchtcommissie van de KNVB voor een wedstrijd geschorst en mist daardoor de ontmoeting met zijn broer Shota.

Trainer Neumann van NAC was na afloop woedend over de “domme” actie van zijn uitblinker. Arveladze trapte de bal tegen de reclameborden en kreeg van scheidsrechter Luinge een tweede gele kaart. In de eerste helft was hij al bestraft voor een ongevaarlijke sliding. Neumann: “Hij moet eens volwassen worden. Hij is nog nog lang niet zo ver als Shota. Hij heeft altijd in de schaduw van zijn broer gestaan. Wil hij de stap naar de top kunnen maken, dan moet hij professioneler worden.”

Ondanks de kritiek van zijn trainer en het gejoel van de Utrechtse supporters was Arcil Arveladze de grote uitblinker in het duel tussen twee middenmoters. Hij benutte een strafschop en twee schitterende velddoelpunten. Hij was een voortdurende plaag voor de verdedigers van FC Utrecht. Samen met huurling Bogdanovic vormt hij een zeer beweeglijk tweetal. De Servische spits stond twee keer aan de basis van een treffer.

Shota Arveldaze weet zich bij Ajax verzekerd van een basisplaats, hoewel hij voor de spitspositie met de Drent Sibon en de Zuid-Afrikaan Benni twee geduchte concurrenten heeft. De lange Sibon, overgenomen van Roda JC, zit de laatste maanden gefrustreerd op de reservebank. De kleine Benni speelde zaterdag nog in de finale van het toernooi om de Africa Cup. Hij wordt vandaag op Schiphol verwacht en zal voor het Europa-Cupduel tegen Spartak Moskou (morgenavond) worden opgenomen in de Amsterdamse selectie. Ajax deed het tegen NEC overigens rustig aan. Oliseh scoorde met een afstandsschot, Shota Arveladze bepaalde de eindstand nog voor rust op 3-0.

In de onderste regionen behaalde Volendam een verrassende overwinning op subtopper Willem II. De Tilburgers verloren met 4-1 van de hekkensluiter. FC Groningen verspeelde in de slotfase twee punten tegen Sparta. Van der Laan benutte een strafschop voor de Rotterdamse club (1-1).