Amsterdam; Parkeerdrempel voor paarse coalitie

AMSTERDAM, 2 MAART. Amsterdamse lijsttrekkers zitten graag op de fiets. D66-lijsttrekker Jikkie van der Giessen, gesoigneerd en in korte rok vriendelijk zwaaiend naar een toevallige voorbijganger, Frank Köhler van GroenLinks met boos gezicht zich wringend door het verkeer onder de gedragen uitroep “te veel auto's, verstikte stad!” en CDA'er Gerrit Goedhart op een racefiets en met klemmen op de broekspijpen.

Maar de PvdA-lijsttrekker fietst niet. Sterker nog: de toch al bedeesde Jaap van der Aa is vrijwel niet te zien geweest in de campagnespotjes. Het campagneteam koos ervoor “gewone Amsterdammers” - waar ze drie weken naar gezocht hadden - de boodschap over te laten brengen. Pas toen onverwacht bleek dat er nog wat geld over was, is in allerijl nog een spotje met Van der Aa gemaakt dat gisteravond voor het eerst werd uitgezonden. De verkiezingscampagne in de hoofdstad speelt zich hoofdzakelijk af op de lokale tv-zender AT5. De meeste Amsterdammers zien het gelaten aan. Eenderde van de inwoners van de hoofdstad heeft nog geen idee op wie ze gaan stemmen, zo bleek eind vorige week uit een opiniepeiling van het Amsterdamse Bureau voor Onderzoek en Statistiek. Dat kan volgens onderzoeker J. Slot duiden op een beperkte belangstelling voor de verkiezingen. De campagne wilde maar niet losbarsten. Over onderwerpen als werkgelegenheid, armoedebeleid en veiligheid kwamen geen grote meningsverschillen naar voren. Alleen over het parkeerbeleid lopen de gemoederen hoog op. Vooral de VVD en GroenLinks winden zich daarbij op. GroenLinks wil het aantal parkeerplaatsen in de binnenstad verder beperken om ruimte aan bus, tram en fiets te geven. VVD'er Harry Groen voelt duidelijk minder de behoefte zich op de fiets te profileren. In Het Financieele Dagblad liet hij zich ontvallen dat een auto met chauffeur “zo verslavend werkt”.

In het Amsterdamse Verkeers- en Inrichtingsplan is afgesproken dat zevenduizend parkeerplaatsen van de straat moeten verdwijnen, in parkeergarages zullen dan vierduizend plaatsen terugkomen. Maar VVD'er Groen heeft het deze verkiezingscampagne al een paar keer luid en duidelijk gezegd: als er ook maar één parkeerplaats van het 'maaiveld' verdwijnt voordat er parkeergarages zijn gebouwd, dan willen de liberalen niet deelnemen aan het college.

Het parkeerbeleid lijkt daarmee een onoverkomelijke drempel te worden voor wat wel genoemd wordt een 'pimpelpaarse' coalitie: een college van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. Meer voor de hand ligt een coalitie tussen PvdA, D66 en GroenLinks. Volgens de peiling halen deze partijen samen een meerderheid. Maar de grote vraag is of PvdA en D66 het aandurven met GroenLinks. GroenLinks-lijsttrekker Köhler wordt als een goede kandidaat-wethouder gezien, maar er bestaan twijfels of deze partij met haar uitgesproken opvattingen over milieu en sociaal beleid wel altijd loyaal aan het college zal zijn. Het meest waarschijnlijk nog is dat de paarse coalitie in de volgende raadsperiode gewoon doorgaat. Al steekt het de VVD dat PvdA en D66 zich niet op voorhand uitspreken over een voortzetting van de paarse coalitie. De lijsttrekkers van de grote partijen gedragen zich tot nu toe voorspelbaar, de vrolijkheid en het venijn zijn vooral afkomstig van de lijsttrekkers met de minste invloed in de raad. 'Fulltime provo' Roel van Duijn heeft voor alle problemen twee oplossingen: Ruigoord behouden en de A10 overkappen voor woningbouw. SP'er Harry van Bommel trachtte afgelopen vrijdag PvdA-lijsttrekker en wethouder Van der Aa in een lastig parket te brengen door hem er van te beschuldigen een kritisch rapport achter te houden over de moeizame automatisering bij de sociale dienst. Van der Aa zou dit rapport, volgens de SP vol met “zware beschuldigingen richting wethouder”, pas na de verkiezingen openbaar willen maken. Maar volgens de woordvoerder van Van der Aa wordt het rapport dinsdag, “ruim voor de verkiezingen”, openbaar gemaakt. SP'er Van Bommel is niet tevreden. “Dat zal dus wel na het middaguur zijn. Dan kunnen de kranten die dag er niets meer mee.” Een van de felste momenten in de campagne was misschien nog wel de verontwaardiging van PvdA'er Eberhard van der Laan, over het VVD-verkiezingsspotje waarin Ajacied Ronald de Boer pilsjes serveert. Ajax is van àlle Amsterdammers, riep Van der Laan op een verkiezingsbijeenkomst tegen Harry Groen. “Harry, je moet met je poten van Ajax afblijven.”

    • Monique Snoeijen
    • Herman Staal