VS: krediet Indonesië in gevaar

WASHINGTON, 28 FEBR. De Verenigde Staten blokkeren de komende lening van het Internationaal Monetair Fonds aan Indonesië, als Jakarta niet volledig tegemoet komt aan de eisen van het IMF. “Als president Soeharto niet de noodzakelijke hervormingen verricht en niet vasthoudt aan het IMF-plan, zullen we ons zeer hard opstellen tegen het overmaken van het volgende deel van de lening”, verklaarde gisteren een hoge regeringsfunctionaris die anoniem wilde blijven.

“De boodschap aan Soeharto is dat economische hervomingen alleen niet voldoende zijn. Economie is politiek geworden en politiek is veranderd in economie. Die twee dingen kun je niet scheiden.”

Het IMF moet halverwege volgende maand beslissen of het Fonds het tweede deel, goed voor 3 miljard dollar, vrijgeeft van zijn eerder toegezegde lening van totaal 10 miljard dollar. De instelling nam vorig jaar het initiatief voor een internationale reddingsoperatie van totaal 40 miljard dollar. Eerder deze week landde een IMF-delegatie in Jakarta om de hervormingen te beoordelen.

De dreiging van het Witte Huis komt een dag vóór Walter Mondale, de persoonlijke gezant van de Amerikaanse president Bill Clinton naar Indonesië vertrekt om president Soeharto te ontmoeten. De VS vrezen dat de economische crisis in Indonesië escaleert tot politieke onlusten die kunnen overslaan naar andere Aziatische landen. (ANP)

Middagpauze. De staking als gespreksstof. Tot nu toe zijn we de enige school in de stad die het werk neerlegt. Waarom de andere twee niet? Nou ja, de ene is christelijk en de andere heeft een personeelsbestand waarvan de gemiddelde leeftijd een stuk hoger ligt dan bij ons.