Surplus Ierland en Zweden

ROTTERDAM, 28 FEBR. Ierland en Zweden hebben over 1997 overschotten laten zien op hun overheidsbegroting. Dat blijkt uit cijfers die beide landen gistermiddag hebben gepresenteerd aan de Europese Commissie in Brussel in verband met de komst van de Economische en Monetaire Unie (EMU) in 1999.

Het Ierse budget vertoonde een overschot van 0,9 procent van het bbp. Begin vorig jaar ging Ierland volgens een woordvoerster van het Ierse ministerie van Financiën nog uit van een tekort van 1,5 procent. De Ierse overheidsschuld kwam vorig jaar uit op 66,3 procent, maar vertoont de in het Verdrag van Maastricht voor deelneming aan de EMU vereiste daling naar 60 procent.

Het Zweedse budget vertoonde vorig jaar volgens het definitieve cijfer een overschot van 0,4 procent van het bbp. Eerder was nog een budgettekort voorspeld. De Zweedse staatsschuld kwam uit op 76,6 procent, maar vertoont een dalende tendens. Zweden wil overigens voorlopig niet aan de EMU meedoen.