Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Luchtvaart

Stalinistisch arbeidersparadijs Norilsk eist de status van gesloten stad weer op; IJsfossiel van de Sovjet-Unie

Hier is alles nog zoals vroeger, zegt de directeur van de gieterij in Norilsk. De inwoners koesteren hun isolement, liefst zouden ze zich zelfs afscheiden van Rusland. 'We hebben er spijt van dat we de deur naar de buitenwereld in 1991 hebben opengezet.' Een Sovjet-industriestad als een eiland in de poolnacht maar hoe lang nog?

“Wie heeft u dan gezegd dat wij van mening zijn veranderd, vraagteken? Schrijft u dat maar op!”