Sparen na winst in staatsloterij

Sparen, vakantie, beleggen of verhuizen. Stoppen met werken is er niet bij. Dat leert een onderzoek door de Staatsloterij naar de vraag hoe de deelnemers de miljoen gulden zouden besteden wanneer zij de felbegeerde hoofdprijs in de wacht slepen.

Sinds de verzelfstandiging in 1992 hebben ruim 70 spelers een miljoen of meer overgemaakt gekregen. Vorig jaar was het aantal nieuwbakken (multi) miljonairs twintig. De grootste prijs van 13,6 miljoen ging december 1997 naar een inwoner van Overijssel.

Van de 700 ondervraagden zegt 31 procent te gaan sparen of beleggen zodra zij een miljoen gestort krijgen op hun rekening. Eveneens eenderde zegt een huis te kopen, te verhuizen of groter te gaan wonen. Bijna een kwart (23 procent) kiest voor een vakantie danwel wereldreis.

Niet meer dan 5 procent geeft aan te zullen stoppen met werken. Eenzelfde percentage geldt voor het aflossen van schulden. Iets meer (14 procent) koopt een dure auto of geeft aan een goed doel (elf). Eén op de tien Nederlanders weet met de beste wil van de wereld niet te bedenken wat hij of zij met de hoofdprijs zou doen.

Maandag

Maandag