Nieuw overzicht beleggingsfondsen

Het onderzoeksbureau Nyfer in Breukelen gaat zijn activiteiten uitbreiden met een maandelijks overzicht van de rendementen van meer dan 250 beleggingsfondsen. Het instituut, dat nu hoofdzakelijk algemeen economisch onderzoek doet, heeft met het oog daarop de gegevensbestanden en de onderzoeksactiviteiten op dit gebied overgenomen van ABN Amro Asset management, de vermogensbeheertak van de gelijknamige bank overgenomen. De bank ziet deze publicaties niet langer als een kerntaak.

Nyfer sluit voor de verdere groei van het onderzoek op het gebied van persoonlijke financiën een samenwerkingsverband met de Consumentenbond. Deze joint venture gaat onafhankelijk onderzoek doen naar financiële produkten , zoals koopsompolissen en spaarplannen. Nyfer en de Consumentenbond willen tevens standaardisatie bevorderen in de analyse van de rendementen van de beleggingsfondsen. De rendementscijfers van de beleggingsfondsen van Nyfer zullen elke twee maanden worden gepubliceerd in de Consumenten Geldgids.

Consumenten worden door het terugtreden van de overheid op het terrein van de sociale zekerheid steeds vaker beleggers, zo schrijft Nyfer-president J. Rosen Jacobson in het eerste exemplaar van de Fondsen Monitor. Naast rendementen van de fondsen publiceert Nyfer een maatstaf voor het risico dat beleggers loopt.