Milken schikt met 100 miljoen

NEW YORK, 28 FEBR. Junkbondkoning Michael Milken is beschuldigd van schending van zijn schikking uit 1990 maar hij heeft de zaak onmiddellijk geschikt door betaling van ongeveer 100 miljoen gulden.

De Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigde Milken ervan te hebben opgetreden als beursmakelaar, iets wat hem levenslang verboden is na zijn proces wegens beursfraude in 1990. Milken zou bemiddeld hebben in een joint venture tussen MCI en Newscorp. ter grootte van 4,1 miljard gulden en daarvoor 86 miljoen gulden hebben gekregen. Milken stelde dat de betaling niet meer was dan vindersloon.

Volgens de aanklacht van de SEC echter “stelde Milken de bedrijven aan elkaar voor, suggereerde hij zakelijke overeenkomsten, nam hij deel aan onderhandelingen over de structuur van transacties (-) en ontving hij compensatie die gebaseerd was op de grootte van de transactie ten bedrage van 86 miljoen gulden.”

Michael Milken werd in 1990 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, ongeveer 1 miljard boete en levenslange verbanning uit de effectenindustrie. Milken werkte voor Drexel, Burnham & Lambert en was de spil in de handel in junkbonds, obligaties met een hoog risico en een hoog rendement, die in de jaren tachtig veel gebruikt werden bij grote overnames. Er waren jaren dat Milken 1150 miljoen gulden verdiende. Milken ging destijds onderuit door de getuigenis van Ivan Boesky.