Massaal protest van voetbalbonden tegen kaartverdeling WK

ROTTERDAM, 28 FEBR. De wereldvoetbalbond FIFA heeft de KNVB iets meer dan een derde van het aantal bestelde kaarten voor het wereldkampioenschap in Frankrijk toegewezen. De Nederlandse bond vindt dit onacceptabel. “Een schandalige zaak”, noemt directeur A. van Eijden het zelfs. Volgens de KNVB moeten alleen al voor de drie groepswedstrijden van Oranje in Frankrijk meer dan 20.000 supporters worden teleurgesteld. Indien de kaartverdeling niet verandert, kunnen in totaal slechts 11.436 Nederlandse fans de pouleduels bijwonen.

De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar de kaartverkoop bij het WK. Volgens Europees commissaris Karel van Miert maakt het organisatiecomité wellicht misbruik van haar machtspositie. Hij verdenkt de FIFA tevens van discriminatie van de niet-Franse voetbalfans. Van Miert heeft al met grote geldboetes gedreigd als de kaartverkoop niet beter wordt geregeld.

De KNVB heeft bij de FIFA schriftelijk tegen de officiële toewijzing geprotesteerd. Ook de nationale voetbalbonden van Denemarken, Duitsland, Engeland, België en Schotland hebben hun verbazing en ongenoegen uitgesproken over de verdeling van de WK-kaarten. Gezamenlijk willen de Europese lidstaten proberen de FIFA te overtuigen om meer kaarten beschikbaar te stellen. Zo krijgt Duitsland in totaal slechts 7500 kaarten, Engeland moet zich voor de drie groepswedstrijden met 9000 tickets tevreden stellen.

De bonden vinden dat voetbalsupporters niet moeten worden gedwongen via omwegen en tegen woekerprijzen hun kaarten aan te schaffen. Ook de veiligheid in de stadions zou daardoor in het geding zijn. Organisator en ex-voetbalster Michel Platini: “Wij houden ons aan de afspraken die er zijn gemaakt met de FIFA. Er zijn 2.5 miljoen kaarten beschikbaar en 25 miljoen aanvragen. Ook veel Franse supporters moeten worden teleurgesteld.”

Voor de openingswedstrijd van Nederland tegen België op 13 juni in Saint-Denis had de KNVB 15.000 kaarten aangevraagd. De FIFA kende slechts 5175 plaatsbewijzen toe.

Op basis van de stadioncapaciteiten denkt de KNVB tenminste recht te hebben op 6400 tickets voor het duel met België. Van Eijden: “Nu is er slechts zes procent van de kaarten voor de twee spelende landen beschikbaar.”