Israel biedt Zwitserland excuses aan

TEL AVIV, 28 FEBR. Israel heeft gisteren Zwitserland zijn verontschuldigingen aangeboden voor de mislukte afluisterpoging door de Mossad op Zwitserse bodem op 19 februari. Zwitserland heeft de Israelische excuses aanvaard. Gezien de ernst waarmee de Zwitserse autoriteiten deze zaak opnemen, is het volgens een woordvoerder in Bern geenszins zeker dat het voor mei geplande bezoek van de Zwitserse president Plavia Cotti aan Israel zal doorgaan.

Eitan Ben-Tsur, de directeur-generaal van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, schrijft in zijn excuusbrief aan de Zwitserse president dat terrorisme een voortdurende, serieuze bedreiging vormt voor de veiligheid van Israel, zijn burgers, het vredesproces en de stabiliteit in het Midden-Oosten. Deze formulering wijst er op dat, in weerwil van de Israelische verontschuldigingen, de Mossad opnieuw in Zwitserland zal opereren indien het om Israels veiligheid gaat.