In gevangenis op Curaçao; Man gedood bij vechtpartij Koraal Specht

RIJSWIJK, 28 FEBR. Bij gevechten tussen gevangenen in de Koraal Spechtgevangenis op Curaçao is gisteren een gevangene gedood en een andere zwaargewond geraakt.

Dat heeft hoofddirecteur H.P. van Weeren van het Kabinet der Nederlandse Antillen (Kabna) meegedeeld.

Eerdere berichten dat de gevangenen in opstand zouden zijn gekomen, ontkent Van Weeren. “Het ging om een onderling gevecht tussen gevangenen.” Daarbij is de tweevoudige moordenaar Raysel Suzana door medegevangenen vermoord. Het is nog onduidelijk of hij is neergeschoten of neergeslagen. Een goede vriend van Suzana werd ernstig mishandeld. Bij de gevechten is ook veel vernield.

Volgens Van Weeren zijn inmiddels alle gevangenen uit twee blokken - dat voor langgestraften en dat van het huis van bewaring - naar de binnenplaats gevoerd en daar opgesteld. Bewaarders en toegeschoten politiemensen hebben hun cellen doorzocht op wapens. Volgens de Kabna-directeur zijn de gevechten gestopt. De bewaarders hebben daarbij steun gekregen van de plaatselijke politie.

In Koraal Specht heersen wantoestanden, omdat er honderden gevangenen te veel in de cellen zitten. De situatie is er herhaaldelijk uit de hand gelopen, mede door een slechte organisatie en de belabberde controle.

De afgelopen maanden waren er drie opstanden die met veel vernielingen gepaard gingen. Bewaarders troffen in cellen van zware criminelen vuurwapens aan. Ook op de bewaarders is kritiek.

De Antilliaaanse minister van Justitie, Pedro Atacho, heeft maatregelen aangekondigd om de controle en het toezicht te verscherpen.

Nederland heeft onlangs besloten de gevangenis te hulp te komen, overigens niet door gevangenen over te nemen, zoals Atacho had gevraagd. Twee Nederlandse experts zijn gestuurd om de directie te ondersteunen, vooral met de reorganisatie. Den Haag stuurt verder nog vier experts die de veiligheid in de gevangenis moeten verbeteren en bewaarders moeten opleiden. (ANP)